Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak radnika
  • 18.10.2021. 18:00

Hitno traže 800 mesara: Za spas svinjarstva Britanija nudi vize na šest meseci

Uz ovu vatrogasnu meru, britanska vlada očekuje od sektora da više ulaže u domaću radnu snagu kako više ne bi zavisili od stranca.

Foto: Depositphotos/davit85
  • 318
  • 61
  • 0

Velika Britanija uskoro će odobri vize za 800 mesara iz inostranstva zbog nedostatka radne snage i poremećaja u lancima snabdevanje, piše financial times.

Nakon što je britanska poljoprivredna industrija upozorila da će stotine hiljada svinja morati biti zaklano u roku od nekoliko nedelja, a onda i uništeno, bačeno, tamošnja je Vlada ipak pristala na odobrenje sezonskih viza.

Kako ističe ministar životne sredine, hrane i ruralnih pitanja (Defra) Džordž Justis, odlučili su da omoguće klanicama i fabrikama za preradu mesa da u okviru programa za sezonske radnike dovedu one izvan zemlje i to na šest meseci. Tvrdi kako će to pomoći da se rešiti problemi prevelikog broja stoke na farmama i omogućiti proizvođačima mesa da ih zakolju i obrade u što većem broju. 

Međutim, tamo su stočari već zaklali stotine životinja kako bi izbegli kršenje propisa o dozvoljenom broju u štalama, a zbog nedostatka mesara trupove su bili prisiljeni da bace. Kako bi tome stalo na kraj, resorno je ministarstvo najavilo puštanje 800 radnika do 31. decembra, a koji će tamo moći da rade pola godine.  

Nedostaje ih više od 12.000?

Međutim, odbijen je apel industrije da vlada odustane od zahteva da mesari moraju da znaju engleski jezik, navodi reuters.

Nik Alen, izvršni direktor Britanske asocijacije prerađivača mesa, rekao je da će vize pomoći u ublažavanju situacije, zavisno od toga koliko brzo bi mogli da stignu novi radnici.

"Ova se najava mora posmatrati u kontekstu potrebe za 12 do 15.000 kvalifikovanih radnika. Dakle, 800 je daleko od tog broja", dodao je.

Vlada ipak očekuje da će svinjari sektor pokrenuti kvalitetnije obučavanje, mogućnost razvoja karijere kao i osigurati povećanje plata radnicima kako se više ne bi dešavale ovakve situacije. Žele da se industrija oslanja na domaću radnu snagu i traže ulaganje u tehnologiju.

Jedan od glavnih razloga zašto je u Velikoj Britaniji došlo do ogromnog viška svinja je pad izvoza svinjetine u Kinu za 20 odsto, ali i Bregzit pa i pandemija Covid-19.

Prosipaju mleko: U Velikoj Britaniji nema dovoljno vozača za otkup

Vlada će takođe pokrenuti državnu shemu pomoći za privatno skladištenje svinjskih trupova sve dok se ne pošalje na dalju obradu.

Nedostatak mesara samo je jedno od brojnih područja u kojima se Britanija suočava sa akutnim nedostatkom radne snage. Prošlog je meseca najavila planove za izdavanje privremenih viza za 5.000 stranih vozača kamiona i 5.500 radnika u živinarstvu, ali država želi da kompanije ulažu u domaću, a ne da se oslanjaju na jeftinu stranu radnu snagu.


Povezana stočna vrsta

Svinjarstvo

Svinjarstvo

Svinjarstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vreme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Radna snaga Klanice Svinje Velika Britanija Viza Mesari Svinjsko meso Svinjarstvo Nedostatak radnika


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

468


Glasova: 41

Da 8,8%

Glasova: 427

Ne 91,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D