Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istraživanje
  • 24.11.2016. 18:00

I svinje mogu biti optimisti, ali i pesimisti

Studija koju su naučnici objavili u magazinu Biology Letters dokazala je da svinje, baš kao i ljudi, svoje odluke temelje na ličnosti, ali i raspoloženju.

Foto: Bigstockphoto/agnormark
  • 665
  • 32
  • 0

Kako ćemo reagovati u određenim situacijama zavisi od naše ličnosti i raspoloženja. Ako smo optimisti, veće su šanse da pozitivno reagujemo bez obzira u kakvoj se situaciji zatekli, a važi i obrnuto. Prema istraživanja stručnjaka i životinje ove osobine dele s ljudima, reaguju na osnovu ličnosti i raspoloženja.

Da bi shvatili na koji način svinje pesimisti, odnosno optimisti reaguju u određenim situacijama, naučnici su sproveli istraživanje na 27 prasića koje su odgajali u prostranim oborima s dubokom prostirkom od slame, odnosno na malom prostoru s malo slame. U takvim uslovima određivali su njihovo raspoloženje bazirano na reakcijama na novi prostor, piše sciencemag.org.

Svinje optimisti odvažnije, pesimisti opreznije

Naučnici su potom trenirali životinje da jedu iz posuda. Jedna posuda u kojoj je bilo tri slatkiša je bila postavljena u jednom uglu, a u suprotnom je bila posuda s gorkim zrnima kafe. Sve svinje su u kratkom periodu, vrlo brzo naučile koji ugao je pozitivan-sladak i pravile bi red ispred te posude.

Međutim, kada su naučnicu posudu stavili na sredini obora, svinje pesimisti koje su živele u boljim uslovima, bile su znatiželnije da otkriju šta je u posudu, čak i u slučaju kada je posuda bila postavljena bliže negativnom-gorkom uglu. Za razliku od njih, svinje pesimisti koje su živele u lošijim uslovima nisu pokazivale veliko ineresovanje.

A šta je sa svinjama optimistima? Bez obzira na uslove u kojima su odrastale, većina ovih svinja je veselo prilazila posudama. Studija koju su naučnici objavili u magazinu Biology Letters dokazala je na osnovu sprovedenih istraživanja, da svinje, baš kao i ljudi svoje odluke temelje na ličnosti, ali i raspoloženju.

Foto: Bigstockphoto/agnormark


Tagovi

Istraživanje Svinje Pesimisti Optimisti Mali i veliki prostor Prostirka Posuda


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)