Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje živine
  • 06.01.2022. 07:30

Inkubacija jaja živine: Kako dobiti novu generaciju?

Svaka vrsta vrsta ima svoje zahteve kada je u pitanju razmnožavanje i ležanje na jajima. Kakvi se uslovi moraju ispuniti da bi smo dobili novu generaciju?

Foto: Depositphoto/ [email protected]
  • 369
  • 50
  • 1

Živina se kao i ostale ptice razmnožava jajima. Samo iz oplođenih se razvijaju mladi, odnosno sledeća generacija.

Polna zrelost nastupa različito kod različite vrste živine. Kod mužjaka u vezi je sa početkom rasplodne ekspoatacije, a kod ženki za nosivost. Guske polnu zrelost dostižu sa devet do 10 meseci, ćurke od 7,5 do 8,5, patke od pet do šest, a kokoške od 4,5 do šest meseci.

Najveću nosivost imaju kokoške

Jaja se formiraju u reproduktivnom sistemu. Žumance predstavlja rezervu hranjivih materija i formira se tokom dve sedmice, dok je za formiranje ostalih komponenti jajeta potrebno oko 25h.

Pojedine vrste se razlikuju po broju jaja koja snesu. Najmanju nosivost imaju guske, a najveću kokoške. One u proseku snesu oko 260 godišnje, a iz njih se može izleći oko 190 pilića. Oplođenost se kreće između 60 i 99 odsto i to zavisi od vrste, odnosu broja muških i ženskih jedinki, godišnjem dobu, ishrani, uslovima smeštaja.

Kokoške daju i do 260 jaja godišnje (Foto: Bigstockphoto/darksoul42)

Kod kokoški ide jedan mužjak na 15 nosilja, kod teških rasa do 10, a kod ćurki na 10 do 12 ženki. Obično je kod kokoški odnos od šest do 10 ženki na jednog mužjaka. Kod pataka ide jedan mužjak na pet do sedam ženki, a kod guski tri do pet ženki. Mužjak kokoške se može pariti više puta u toku dana.

Najbolji periodi za parenje su proleće i leto. Tada su idealni uslovi za inkubaciju i izleganje pilića, ali i njihov rast i razvoj.

Period inkubacije

Danas se period inkubacije obavlja u savremenim inkubatorima. U njima se održavaju optimalni uslovi za razvoj embriona.

U njih se stavljaju jaja čiste ljuske stara do četiri dana. Što je starije, smanjuje se procent izleganja mladih.

Najvažniji faktor u periodu inkubacije je temperatura. Za kokošija se kreće od 37,5 do 37,8ºC od prvog do 18. dana, a zatim se temperatura malo smanji do 21. dana. Vlažnost vazduha se povećava kako inkubacija teče i kreće se od 60 odsto na početku do 85 odsto tokom poslednjih dana.

Savremeni inkubatori imaju sisteme za hlađenje, jer ne sme doći do pregrejavanja. Takođe, imaju sisteme ventilacije jer, treba napomenuti, jaje diše, razmenjuje gasova sa okolinom.

Najmanju nosivost imaju guske (Foto: Depositphotos/lunamarina)

Tokom inkubacije jaja se rotiraju. To je prirodna aktivnost koju obavljaju ženke živine dok na njima leže. Na taj način se sprečava slepljivanje embriona i ljuske što može dovesti do anomalija i uginuća. Period inkubacije za kokoške traje 21 dan, za patke i ćurke 27 do 28 dana, a za guske od 30 do 31 dan.

Prirodan način inkubacije

Kod prirodnog načina inkubacije koristi se ženka koja se nalazi u fazi kvocanja. Ona se smešta u gnezdo gde je niko neće uznemiravati i gde su pogodni mikroklimatski uslovi. Ženka sa gnezdi gde smo stavili jaja ustaje jedan do dva puta u toku dana zbog ishrane i pijenja vode.

Pod jednu kvočku možemo staviti 10 jaja, maksimalno 15. Pod gusku 11 do 15 i pod ćurku 13 do 19. Patke su problematične kada je reč o prirodnom leženju, jer se često dešava da ih napuste. Ćurke su najpouzdanije i ispod nje se može staviti do 25 kokošijih jaja.


Tagovi

Inkubacija Jaja Kvocanje Izleganje Kokoške Ćurke Guske Patke Razmnožavanje živine Prirodna inkubacija Veštačka inkubacija


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.