Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kina
  • 09.05.2016. 09:30

Intervencija kineskih vlasti na tržištu svinjetine

Kineske vlasti intervenišu na tržištu svinjetine zbog visokih cena.

  • 441
  • 21
  • 0

Gradske vlasti Pekinga odlučile su da na tržište plasiraju blizu 3.000 tona zamrznutog svinjskog mesa u naredna dva meseca, očekujući da će ta mera dovesti do pada cene mesa za oko 18 odsto, objavio je Vašington Post, pozivajući se na izveštaje kineskih medija.

Ovo je prvi put da vlasti intervenišu na tržištu plasiranjem mesa iz rezervi, jer je cena svinjskog mesa u protekloj godini porasla za 50 odsto, navodi američki list i konstatuje da je svinjsko meso važan artikal za kinesku ekonomiju i da kretanje cena na tom tržištu može da utiče i na svetske cene.

Rast tražnje za svinjetinom u Kini

Tražnja za svinjetinom u Kini neprestano raste još od kasnih 70-tih godina, kada je uzgoj svinja liberalizovan, tako da je ta zemlja danas najveći proizvođač i najveći potrošač svinjskog mesa na svetu. Svinjsko meso čini 60 odsto ukupnog tržišta mesa u Kini, a Kinezi troše dvostruko više svinjetine od svetskog proseka.

Vlasti su uspostavile sistem rezervi svinjskog mesa 2007. godine, kada je tržište bilo narušeno, a cene porasle skoro 87 odsto u samo jednoj godini, jer je stočni fond bio desetkovan zbog bolesti životinja. Post piše i to da je cena svinjetine postala jedan od uticajnijih faktora na inflaciju, kao i da je cena svinjetine bila povod za neke građanske nemire u zemlji, zbog čega kineski lideri obraćaju pažnju na kretanje cena mesa.

Foto:bigstochphotos.com;Artem Merzlenko


Izvori

beta.rs


Tagovi

Cena svinjetine Svinjsko meso Kina Kineske vlasti Zamrznuto svinjsko meso