To je razdoblje koje predstavlja mini odmor za kravu i farmera pre početka nove laktacije. Smatra se da kvalitet naredne laktacije zavisi od ishrane i nege upravo u tom periodu
Period zasušenja kod krava traje najmanje dva meseca pre teljenja. To je razdoblje koje predstavlja mini odmor za kravu i farmera pre početka nove laktacije. Smatra se da kvalitet naredne laktacije zavisi od ishrane i nege upravo u tom periodu, navodi savetodavac za stočarstvo u PSSS Loznica, Dejan Obradović.
"Ukoliko je period zasušenja kratak, organizam krave nema dovoljno vremena za pripremu za narednu laktaciju. To može da se odrazi na plod i to da su telad slabije razvijena i nemaju dovoljno razvijen imuni sistem. Tokom perioda zasušenosti tele poveća svoju masu i do 30 kg", ističe ovaj stručnjak.
Osim toga što krava u ovom periodu oporavlja vime, to se dešava i sa buragom.
"Do perioda zasušenja u buragu se oštećuju "buragove papile" koje su bitne za dobru probavu i resorpciju energije. Često se dešava da mršave ili debele krave nakon teljenja imaju problem sa koncepcijom."
Kako objašnjava Obradović, postoje dve faze zasušenja. Prva traje od početka zasušenja do 21 dan pred teljenje, dok druga traje do teljenja.
"U prvoj fazi obrok za krave treba da bude bogat sirovim vlaknima, dok pred teljenje treba povećati udeo energije. Voluminozni deo treba da čini livadsko seno, jer ima manje kalcijuma od lucerkinog sena i na taj način se smanjuje rizik od pojave mlečne groznice", savetuje on.
Krave u prvih pet nedelja prosečno konzumiraju 10-12 kg suve materije obroka, a sadržaj energije i sirovih proteina je manji. Tokom zadnjih nedelja obrok treba pojačati energetski. Kaže da posebno treba paziti na unos kalcijuma.
"Magnezijum deluje na mobilizaciju kalcijuma. Tokom jeseni mineralni dodatak treba da bude nešto bogatiji magnezijumom. Tokom zadnje faze treba uključiti ona voliminozna hraniva koja će biti zastupljena u buragu tokom laktacije, kako bi se mikroorganizmi buraga mogli prilagoditi."
Prirast krava u prvoj fazi zasušenja treba ograničiti na 400-500 g na dan, savetuje dalje.
"U obrok se može uvesti i dva do tri kilograma slame. Količinu silaže i drugih hraniva bogatih energijom ograničiti."
Količina silaže koja se koristi, napominje, ne bi trebalo da prelazi sedam do 10 kilograma dnevno. Koncentrovani deo obroka smanjiti na jedan do dva kilograma dnevno, što zavisi od telesne kondicije krave.
U drugoj fazi zasušenja apetit krava i unos hrane se smanjuje, a potrebe u hranljivim materijama su veće.
"U ovom periodu krava konzumira do 1,8 odsto suve materije od svoje težine. Smanjenje konzumacije kompenzuje se povećanjem koncentracije energije i proteina u hrani. Količinu koncentrata povećati na 2,5 do 4 kilograma dnevno", precizira ovaj savetodavac i dodaje da koncentrovani deo obroka treba povećavati postepeno.
"Obratiti pažnju na nivo kalcijuma, kalijuma i fosfora, ako je moguće isključiti potpuno lucerkino seno iz obroka. Zasušenim kravama dodaju se vitaminsko-mineralni dodaci za zasušenje koji sadrže više antioksidanata. Ukoliko dođe do edema vimena isključiti so iz obroka", zaključuje on.
Tagovi
Autorka