Loša je i nedopustiva praksa pojedinih, ipak malobrojnih proizvođača, da krave muzu do 20-ak dana pred telenje, ističe stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne Pirot Zoran Nikolić.
Proizvodni ciklus kod krava možemo podeliti u dva dela - laktacija (period lučenja mleka) i period zasušenja (mirovanje mlečne žlezde). Period zasušenja, kada mlečna žlezda ne proizvodi mleko, mora biti sastavni deo proizvodnog ciklusa.
Loša je i nedopustiva praksa pojedinih, ipak malobrojnih proizvođača, da krave muzu do 20-ak dana pred telenje, ističe stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne Pirot Zoran Nikolić.
Kako smo ranije pisali, ako se vime ne zasuši na vreme, u sledećoj laktaciji će doći do smanjenog lučenja mleka, počevši od lučenja kolostruma (prvog mleka), koji je preko potreban za normalan rast u prvim danima starosti teleta.
Postoji tri razloga zašto, a pirotski stručnjak za stočarstvo, kao prvi navodi da za proizvodnju jednog litra mleka kroz vime mora da "prođe" oko 400 litara krvi. Nije teško izračunati da za proizvodnju 20 litara mleka ta količina iznosi oko 8.000 litara krvi, a da ne pominjemo visokoproizvodna grla i proizvodnju od 30 do 40 litara.
Za normalnu proizvodnju mleka u narednoj laktaciji, neophodno je da mlečna žlezda odmori, da se regeneriše i tako spremna dočeka narednu laktaciju.
Od krave se očekuje da pri telenju oteli normalno, zdravo i vitalno tele koje će uspešno nastaviti život ali van organizma majke. Najveći porast ploda upravo se dešava u 8. i 9. mesecu steonosti. To je još jedan razlog da krava prekine sa lučenjem mleka i da se deo hranljivih materija koje krava dobija kroz obrok iskoristi upravo za porast ploda.
Pravilo je da krava ne menja kondiciju tokom perioda zasušenja odnosn, da sa kondicijom sa kojom uđe u zasušenje dočeka i telenje. U praksi se iz raznoraznih razloga to ponekad ne ispoštuje. Zato u pojedinim slučajevima treba iskoristiti i period zasušenja da se dodatno popravi kondicija krave i ona spremno dočeka telenje i narednu laktaciju.
Period zasušenja treba da traje 45 do 60 dana, naglašava Nikolić.
Izvori
Tagovi
Autorka