Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasušivanje vimena
  • 16.10.2017. 14:00

Zasušivanje vimena muznih krava

Zasušivanje vimena muznih krava je vrlo važna faza u proizvodnji mleka, od koje zavisi zdravlje teleta.

Foto: minx
  • 3.978
  • 143
  • 0

Zasušivanje vimena muznih krava potrebno je obaviti 6-8 nedelja pre samog teljenja krave. U poslednja dva meseca, tele raste vrlo intenzivno, pa mu je potrebno osigurati što više hrane.

Takođe, krava mora da stvori zalihe energije i drugih materija u organizmu za narednu laktaciju. Naravno da i samoj mlečnoj žlezdi vimenu, treba oporavak do sledeće laktacije.

Manje mleka - ugroženo tele

Ako se vime ne zasuši na vreme, u sledećoj laktaciji će doći do smanjenog lučenja mleka, počevši od lučenja kolostruma (prvog mleka), koji je preko potreban za normalan rast u prvim danima starosti teleta. Tada bi tele moglo da ostane bez primarne zaštite od patogenih mikroorganizama. Mlečna žlijezda se neće dovoljno regenerisati za sledeću laktaciju, pa može dovesti do smanjene količine mleka. Prihodi gazdinstva će tako smanjiti, a povećati troškovi za lečenje teladi.

Plansko zasušivanje

Zasušivanje se ne može izdvojiti kao samostalna radnja i mora joj se pristupiti planski, prema svakoj kravi i prema njenoj proizvodnji mleka.

Postupci planskog zasušivanja provode se na osnovi dva principa:

  • postupnim izlaskom iz laktacije smanjenjem broja muže na dan i
  • principom naglog prekida muže.

Svaka od tih radnji mora biti propraćena posebnim režimom ishrane i stalnim pregledom same mlečne žlezde (mastitis testom), da ne dođe do upala. Ako se sumnja na upalu, treba je sanirati pre samog zasušivanja vimena krave. Svaka metoda ima svojih prednosti i nedostatke, pa svaki stočar mora sam da odluči o samoj metodi zasušenja.

Postupno zasušivanje vimena

Metoda postupnog zasušenja vimena sprovodi se kod krava koje u sedmom mesecu laktacije i daju više od 10 kg mleka na dan. Postupak se sprovodi tako što se pred kraj sedmog meseca postupno prelazi sa dvokratne na jednokratnu mužu. Nakon nekoliko dana se prelazi na mužu svaki drugi dan, a zatim se potpuno prestaje musti.

Iz obroka je potrebno potpuno izbaciti koncentrat (gotove smese, prekrupu kukuruza, ječma, zobi, sojinu sačmu, stočno brašno i slično) i to najmanje pet dana pre planiranog zasušenja. Potrebno je smanjiti i količinu voluminozne hrane, sena, na pola hranjene količine.

Kod visokomlečnih krava, poželjno je davanje smanjenih količina sena lošijeg kvaliteta (seno prirodnih livada, otave) ili ih čak hraniti sa pšeničnom slamom, do potpunog prestanka lučenja mleka. Takav način ishrane se sprovodi pet do šest dana uzastopno, dok ne prestane lučenje mleka. Važno je napomenuti da se u tom razdoblju kravama ne sme uskraćivati voda.

Posebno je potrebno voditi računa o izdvajanju krava unutar stada, odnosno grupisanju prema njihovoj proizvodnji i stadijumima laktacije, kako ne bi dolazilo do "krađe" tuđeg obroka.

U vreme zasušivanja, takođe je vrlo važna higijena ruku muzača i vimena. Nakon poslednje muže, sise treba uroniti u blagu otopinu dezinficijensa za vime ili premazati antiseptičkom mašću. Vime je potrebno još 14 dana svakodnevno kontrolisati, kako ne bi došlo do otoka, crvenila ili bola. Nastankom takvih promena, kravu treba pomusti i pribeći lečenju vimena i posle toga zasušiti.

Naglo zasušivanje vimena

Metoda naglog zasušenja vimena sprovodi se kod krava koje krajem sedmog meseca laktacije daju manje od 10 kg mleka.

Ona se obavlja tako što ćemo kravama davati smanjenu količinu voluminozne krme, za pola od pređašnjeg obroka i uskratiti im koncentrisanu hranu. Takav način ishrane sprovodimo nekoliko dana, a mužu obavljamo jednom dnevno. Nakon pet do šest dana takve prehrane i jednodnevne muže, potpuno prestanemo sa mužom, a vime premažemo antiseptičkom mašću ili uronimo u blagu otopinu dezinficijensa za vime. Vime krava treba posmatrati i kontrolisati još 14 dana nakon prestanka poslednje muže.

Autor: dipl. ing. agr. Zita Ciler

Foto: minx267 / Pixabay