• Kondicija domaćih životinja
  • 23.01.2018. 12:15

Koji je najbolji fitnes za životinje?

U zavisnosti od toga za šta je naša domaća životinja namenjena, po tome prilagođavamo njenu kondiciju negom i ishranom. Svi stručnjaci su saglasni u tome da je u savremenom stočarstvu, bez obzira na namenu, najpoželjnija ona priplodna, jer je životinja tada umereno uhranjena, a ima sve telesne uslove za zdravu i sigurnu reprodukciju.

Foto: annevdVijever / Pixabay, Julijana Kuzmić
  • 627
  • 44
  • 0

Kondicija, ili kako stručnjaci za stočarstvo interno nazivaju "fitnes" kod životinja, predstavlja njihovo fizičko stanje i najvažniju odliku tokom perioda života. Za razliku od konstitucije, koja se nasleđuje, na kondiciju životinje se može uticati, jedino pravilnom ishranom i negom.

Različiti tipovi kondicije životinja

U zavisnosti koja je kondicija u pitanju, količina rezervi mišićnog i masnog tkiva može biti veća ili manja i ona se menja tokom životnog ciklusa. Da li je grlo više ili manje uhranjeno zavisi od njegove upotrebe i svrhe u domaćinstvu, što znači, da li ga iskorišćavamo za priplod, tov ili izložbu. Pa tako kondicija kod domaćih životinja može biti priplodna, izložbena, tovna, radna i ona nepoželjna - izgladnela.

Izgladnela životinja ima takozvane gladne jame, kosti na telu su joj vidne i izražene, rebra ispala i takva kondicija je nepoželja za svaku domaću životinju na poljoprivrednom gazdinstvu, a uzrok je nedostak hraniva, kao i nemar u brizi.

Priplodna kondicija je najpoželjnija za savremeno stočarstvo, jer podrazumeva da grlo bude tako nahanjeno da je "najsklešitije", da nema gladnih jama, ali ni opušten stomak ili masnih naslaga na vratu. To se postiže adekvatnom ishranom, na primer za priplodne ovce obaveznim unošenjem ovsa, a smanjenem procenta kukuruza, savetuju stručnjaci stočarstva. Kažu da je najbolja kondicija ovaca u momentu jagnjenja. Za ovakvu kondiciju pored primerene ishrane, potrebno je i fizička aktivnost kretanja na paši i ispustu, kako bi ovnovi lakše skakali, a ovce lakše ušle u priplod.

Odredite telesnu kondiciju ovaca

Na primeru krave, telesna kondicija zavisi od trenutka proizvodnog ciklusa. To znači da telesna kondicija krave opada sa povećanjem proizvodnje mleka na dnevnom nivou, odnosno kada se proizvodnja mleka smanjuje, kondicija krave se popravlja. Pritom, savetodavci kažu da krava treba da se teli u kondiciji u kojoj je zasušena.

Kod autohtonih i plemenitih rasa, kao što je svinja moravka, na primer, poželjna je isključivo priplodna kondicija, kada grlo nije ni predebelo, ni premršavo.

Među poljoprivrednicima se pogrešno misli da ako je grlo debelo da je dobro, negovano i zdravo. Međutim, ako nam je potrebno grlo za priplod, onda treba birati ono koje nije sklono tovljenu, ali ni hroničnoj mršavosti.

Kada je u pitanju ipak tovna kondicija, takva je proizvod obilne ishrane u kojoj preovlađuju ugljeni hidrati. Kukuruz se može davati neograničeno, a kretanje nije neophodno. Tada životinja postaje zaobljena, bez vidljivih kvrga. Ipak, preterena zamašćenost može dovesti do toga da životinja ne može da ostane gravidna usled previše masnih naslaga oko jajnika i jetre. Kod nas postoji problem "zamašćenih" krava, što često dovodi do toga da životinja nakon telenja gubi apetit, jer se ubrzava trošenje nakupljenih masnih zaliha i gubi se kondicija u ranoj laktaciji. Zato je tovna kondicija nepoželjna za priplodna grla, ali podrazumevajuća za tovna.

Tovna goveda

Postoji izložbena kondicija, koja je ispod tovne, a nikako ne liči na izgladnelu, tj. za ona grla koja se spremaju za izložbu. Izložbena kondicija je slična radnoj, pa i priplodnoj.

Radna ili trkačka kondicija se najviše odnosi na pse. Oni imaju smanjen procenat masnog tkiva, a povećan mišićnog. Takva kondicija postiže se posebnim treningom i pravilnom ishranom, tako da je svaki mišić razvijen. Životinja tada na prvi pogled može biti mršava, ali je muskulatorna.

Najpoželjnija priplodna kondicija

U zavisnosti od toga za šta je naša domaća životinja namenjena, po tome prilagođavamo njenu kondiciju negom i ishranom. Svi stručnjaci su saglasni u tome da je u savremenom stočarstvu, bez obzira na namenu, najpoželjnija ona priplodna, jer je životinja tada umereno uhranjena, a ima sve telesne uslove za zdravu i sigurnu reprodukciju.

Foto: annevdVijever / Pixabay, Julijana Kuzmić


Tagovi

Kondicija Domaće životinje Uhranjenost Tov Priplod Konstitucija Ishrana Ovce Krave


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sočivo može da se priprema na različite načine i zaslužuje da se na jelovniku nađe češće. Danas -čorba sa sočivom i povrćem ;D