Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Reč stručnjaka
  • 01.06.2024. 12:00

Ishrana priplodnih junica: Kako na plodnost utiču kvalitet i količina hrane?

Preobilna ishrana junica može dovesti do preteranog nagomilavanja masti u vimenu i negativno utiče na razvoj žlezdanog epitelijalnog tkiva vimena

Foto: Julijana Kuzmić
  • 161
  • 23
  • 1

Intenzivnost ishrane junica i visina ostvarenog dnevnog prirasta direktno utiče na profitabilnost proizvodnje, omogućujući uvođenje junica u priplod, teljenje i laktaciju u ranijem uzrastu i skraćujući na taj način period odgajivanja junica. Sa druge strane, preobilna ishrana junica može dovesti do preteranog nagomilavanja masti u vimenu i negativno utiče na razvoj žlezdanog epitelijalnog tkiva vimena.

"Sve su to preduslovi za odgajanje zdravih, visokokvalitetnih junica, sa visokim potencijalom za proizvodnju mleka, ali uz prihvatljive troškove za gazdinstvo", kaže savetodavac za stočarstvo u PSSS Loznica Dejan Obradović

Kako napominje, ciljevi su sledeći:

  • dostizanje polne zrelosti pre 12 meseci starosti;
  • prvo osemenjavanje sa 13-14 meseci;
  • prvo teljenje sa 22-24 meseca;
  • odgovarajući dnevni prirast.

Ishrana u prvoj godini 

Telesna masa u vreme prvog osemenjavanja treba da bude 55 odsto od maksimalne telesne mase životinje (oko 350 kg kod Holštajna), napominje ovaj stručnjak. Težina u vreme prvog teljenja treba da bude 85 do 90 odsto od maksimalne telesne mase (600 do 620 kg kod Holštajna).

"Ishrana u prvoj godini života treba da bude takva da ne dođe do tovljenja grla kako se to ne bi negativno odrazilo na razvoj mlečne žlezde. Šta će se od hraniva koristiti zavisi od godišnjeg doba kao i količine i kvaliteta kabastih hraniva."

Za 10 tona mleka u laktaciji - hrana za krave posebne recepture

Ukoliko kabastih hraniva ima dovoljno i ako su dobrog kvaliteta mogu se davati po volji, a koncentrate ograničiti.

"Kada se koristi zelena masa, seno i silaža, može se koristiti i prekrupa zrnevlja žitarica sa dodatkom premiksa vitamina i minerala", savetuje Obradović.

Oprez sa količinom hrane

Obrok za junice sa navršena četiri meseca života sastoji se od tri do četiri kilograma sena i manje količine zelene hrane i silaže (do osam kg) i oko dva kilograma koncentrata po grlu dnevno.

"Kasnije se zelena hrana i silaža povećava na oko 12 kg, a koncentrat smanjuje na 1-1,5 kg dnevno. U periodu od devet do12 meseci seno se može još smanjiti (na 1-1,5 kg), zelena hrana ili silaža povećati na 13-15 kg , a koncentrat potpuno izostaviti ili davati od oko jedan kilogram dnevno."

Nakon prve godine ključna je kabasta hrana 

Nakon navršene jedne godine u ishrani junica koncentrat se može isključiti i ishrana se bazira isključivo na kvalitetnoj kabastoj hrani gde se ona daje po volji. Na taj način obezbeđuje se dnevni prirast od 600 do 750 grama.

"Ukoliko kabasta hrana nije kvalitetna ili je nema u dovoljnim količina u obrok se može uvesti i koncentrovana hrana i to do dva kilograma na dan. U tom periodu uz konzumiranje manjih količina koncentrata junice mogu da pojedu i oko 18 do 20 kg silaže i jedan do tri kilograma sena", kaže on.

Poboljšati ishranu pred oplodnju

Kako bi oplodnja bila uspešna neophodno je poboljšati ishranu tri, četiri nedelje pred oplodnju i dve do tri nedelje nakon oplodnje. Time se jače ispoljava estrus i generalno su bolji rezultati oplodnje.

"Nakon petog meseca steonosti rastu potrebe zbog intenzivnog razvoja ploda, a naročito dva do tri meseca pred teljenje i treba u tom periodu obaviti normiranje obroka. Pri kraju bremenitosti količina sena se povećava, a količina sočne hrane smanjuje. Količina koncentrata se na dva do tri dana pred teljenje smanjuje na jedan do dva kilograma ili se potpuno ukida zavisno od brzine nalivanja i opšteg stanja vimena junica."

Dugovečnost muznih krava - iskustva i preporuke

Kako savetuje ovaj stručnjak, na približno 24 časa pred teljenje junicama se daje samo manja količina sena kako bi se smanjila popunjenost organa za varenje i tako olakšalo samo teljenje. Voda treba da bude stalno na raspolaganju. Posle teljenja daje se topao napitak vode i mekinja, a zatim manja količina sena.

"Narednih dana, ukoliko je teljenje prošlo bez problema i stanje vimena je zadovoljavajuće, postepeno se povećava količina sena, sočne hrane i koncentrata do potpune normalizacije ishrane", zaključuje ovaj stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana junica Količina hrane Ishrana pred teljenje Ciljevi ishrane Kvalitet ishrane Dejan Obradović PSSS Loznica


Autorka

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".