Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priplodni ovnovi
  • 10.06.2018. 15:00

Ishrana priplodnih ovnova važna za vitalnost jagnjadi

"Nasuprot dobroj ishrani, pri deficitarnoj ishrani, dolazi do smanjenja spermatogeneze, slabije vitalnosti spermatozoida, zigoti su slabiji i rađaju se slabo vitalna jagnjad", ističe Ljiljana Uzelac.

Foto: Pixabay / Leo_65
  • 895
  • 45
  • 0

Ishrana priplodnih ovnova jedan je od najbitnijih faktora za postizanje dobrih rezultata prilikom sezone mrkanja ovaca. Najbitnija je ne dozvoliti im da se ugoje, kako se njihova priplodna vrednost ne bi smanjila, a samim tim i smanjila rentabilnost stada, napominje dipl.ing. Ljiljana Uzelac i dodaje:

"Osnovu ishrane ovnova čini kabasta hrana, a leti paša. Ona je bitna kako bi im se obezbedila dovoljna količina vitamina, kao i dobra kondicija usled šetnje. Ako je paša lošijeg kvaliteta, ovnovi se moraju dohranjivati sa 200 g do 400 g koncentrata dnevno".

Ishrana ovnova tokom zime

Ukoliko gazdinstvo raspolaže sa kvalitetnom silažom cele biljke kukuruza, u zimskom periodu se u obroku dodaje 1,5 kg po grlu. Isto tako je korisno dodavati 0,5-1 kg šargarepe kao i 0,5 kg cvekle. Količina koncentrovanog dela se povećava od 300 g do 500 g po grlu, a najbitniju komponentu treba da čini ovas.

"Ovas ili zob, sadrži veliki procenat proteina, koji je analogan proteinu mesa, mleka, jaja. Isto tako se dobro zna da bez proteina nema dobre spermatogeneze. Od mineralnih materija najbitniji je fosfor i kalcijum, koji su značajni za spermatogenezu, kao i dodatak soli, po volji, tokom cele godine", napominje Uzelčeva.

Ishrana ovnova pred mrkanje

Pred samo mrkanje, četiri do osam nedelja, ishrana ovnova se mora dodatno poboljšati. Obavezno im se daje kvalitetno seno, a smeša koncentrata se povećava na 700 g do 1000 g dnevno. Količina zavisi od kondicije i opterećenosti ovna. Onima koji su izuzetno opterećeni preporučuje se dodatak dva do tri sveža jajeta dnevno ili isto toliko litara svežeg mleka.

"Nasuprot dobroj ishrani, pri deficitarnoj ishrani, dolazi do smanjenja spermatogeneze, slabije vitalnosti spermatozoida, zigoti su slabiji i rađaju se slabo vitalna jagnjad", ističe Ljiljana Uzelac.


Izvori

Poljoprivredna savetodavna služba Vojvodine


Tagovi

Ovan Proplodni ovan Mrkanje ovaca Ishrana ovnova Ljiljana Uzelac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.