Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aflatoksin
  • 05.05.2023. 12:00

Isključene farme iz otkupa mleka zbog povišenog nivoa aflatoksina

Iz kompanije Imlek podsećaju da će obustava otkupa sirovog mleka biti na snazi bez obzira na posledice i pritiske sa kojima će se eventualno suočiti.

Foto: Depositphoto/tonaquatic19
  • 620
  • 206
  • 2

Kompanija Imlek danas je saopštila da je iz otkupa sirovog mleka privremeno isključila nekolicinu farmi usled povišenog nivoa aflatoksina, na osnovu kontrola internih i eksternih laboratorija. U skladu sa Zakonom definisanim od strane Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, Imlek je farmama dao instrukcije preduzimanja mera radi otklanjanja neusaglašenosti kvaliteta i prilagođavanja plana ishrane životinja, nakon čega će svim farmama koje povrate kvalitet u zakonske okvire biti nastavljen otkup, navodi se u saopštenju.

Iz kompanije podsećaju da će obustava otkupa sirovog mleka biti na snazi bez obzira na posledice i pritiske sa kojima će se eventualno suočiti, a sve sa ciljem obezbeđivanja najvišeg kvaliteta, bez izuzetaka za bilo koje farme čije mleko nije u skladu sa uredbama Zakona Republike Srbije. 

Obustavljen otkup mleka zbog povišenog nivoa aflatoksina?

Podsetimo, početkom aprila kompanija "Somboled" takođe je obustavila otkup mleka od proizvođača iz okoline Sombora, prema rečima proizvođača. Na pitanja da li je stvarno povišen nivo aflatoksina, iz "Somboleda" je RTS-u odgovoreno da nije bilo nikakve obustave otkupa, te da su u obavezi da preduzimaju mere radi otklanjanja neusaglašenosti kvaliteta.

Pored mera koje se preduzimaju u slučaju nalaza količina aflatoksina iznad dozvoljenih granica, koje podrazumevaju zabranu upotrebe mleka i hrane za životinje, preporuka je i upotreba adsorbenata u hrani za životinje. Detaljnije, možete pročitati putem ovog linka.


Tagovi

Aflatoksin Neusaglašenost kvaliteta Kompanija Imlek Somboled Mere Dozvoljene granice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...