Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Redukcija antibiotika
  • 05.03.2024. 18:00

Isplatilo se smanjenje upotrebe antibiotika u stočarstvu?

Procenjuje se da svake godine antimikrobna opornost uzrokuje smrt više od 35.000 ljudi u Evropi te znatno opterećuje zdravstvene sisteme.

Foto: Depositphotos/Foto-VDW
  • 96
  • 11
  • 0

Potrošnja antibiotika kod životinja koje se koriste u ljudskoj ishrani, smanjena je za 44 odsto u razdoblju od 2014. do 2021., pokazali su rezultati analize koju su sproveli Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) i Evropska agencija za lekove (EMA).

Istraživali su trendove potrošnje antimikrobnih sredstava i antimikrobne otpornosti (AMR) kod bakterije ešerihije koli (E. coli), koju pronalazimo kod ljudi i životinja koje se koriste u ljudskoj ishrani. 

Manji stepen rezistencije

Bakterije E. coli kod životinja i ljudi postaju manje otporne na ove lekove jer se smanjuje njihova ukupna potrošnja što pokazuje da se aktualni trendovi otpornosti mogu promeniti odgovarajućim merama i politikama, pokazala je analiza sprovedena u sklopu projekta "Jedno zdravlje" (One Health) koja prepoznaje povezanost zdravlja ljudi i životinja. 

"Isplatilo se korišćenje manje antibiotika u stočarskoj proizvodnji. U većini zemalja u kojima se manje koriste zabeležen je i manji stepen rezistencije, a to znači da nacionalni napori u rešavanju ovog problema deluju", poručio je izvršni direktor EFSA-e Bernhard Url. 

Širenje bakterija hranom

Bakterijske rezistencije kod ljudi i životinja mogu biti povezane. Tako se bakterije Campylobacter jejuni i Campylobacter coli mogu proširiti na ljude ishranom.

Antimikrobna otpornost ozbiljna je pretnja javnom kao i zdravlju životinja. Procenjuje se da svake godine uzrokuje smrt više od 35.000 ljudi u Evropi i znatno opterećuje zdravstvene sisteme, uz približan trošak od 11,7 milijardi evra godišnje, prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). 


Tagovi

Antibiotici Antimikrobna otpornost AMR EFSA Redukcija antibiotika Bakterije u hrani One health Antibiotici u stočarstvu Korišćenje antibiotika


Autorka

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.