Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tovna junad
  • 06.02.2017. 10:00

Isplativost sistema krava - tele

Mešanci simental i holštajn rase, koji se koriste u sistemu krava - tele nisu zahtevni kada je reč o hrani, a odgajajući ih na pašnjaku proizvođača ništa ne koštaju.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 4.087
  • 725
  • 0

Vladimir Marković je nakon odlaska u penziju u selu Gardinovci započeo sopstvenu stočarsku proizvodnju. Iskoristio je pašnjake, koji okružuju ovo malo bačko mesto i na taj način smanjio troškove ishrane.

"Priča je počela iz ljubavi prema kravama. Ne iskoristiti resurse koji ovde postoje, bio bi greh. Uvek sam govorio, Bog kada je delio geografse položaje, ovom selu je dodelio najlepši", smatra Marković.

Mali troškovi za ishranu krava

Seoskih pašnjaka je svega četiri kvadratna kilometra, pa je Vladimir kupio salaš na kome drži grla tokom leta. Planira da napravi mini farmu. Odlučio se za sistem krava - tele, koji je usmeren na proizvodnju goveđeg mesa. Ovde je jedini proizvod tele, namenjeno tovu,a mleko se koristi za ishranu teleta.

"Najveća zarada je u prodaji teleta. Ono se otelilo na pašnjaku, i prodao si ga na pašnjaku.Znači, tebe nije koštalo ama baš ništa!", kaže Marković.

Za sistem krava - tele pogodne su mesnatije i otporne rase poput: šarolea, limuzina, belgijskog plavog govečeta, hereforda, angusa i simentalca.

Vladimirova grla su mešanci simental i holštajn rase. Ima ih imeđu 30 i 40. Mušku telad prodaje, a žensku ostavlja za dalji period. Na pašnjacima su osam meseci tokom godine. Kako kaže, nisu zahtevna kada je reč o ishrani. Tokom zime daje im se lucerka, kukuruz, ječam i seno.

Više u prilogu iz emisije "U našem ataru".

Foto: Print Screen / You Tube


Tagovi

Simental Holštajn Sistem krava - tele Gardinovci Vladimir Marković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner