Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oglašavanje krava
  • 04.01.2020. 08:00

Istraživanje pokazalo kako krave komuniciraju sa nama

Istraživanje Univerziteta u Sidneju, sprovedeno tokom pet meseci otkrilo je da ove životinje proizvode određene glasove u zavisnosti od emocionalnih stanja u kojima se nalaze, što otkriva njihovu ličnost.

Foto: Depositphotos/ChiccoDodiFC
  • 1.151
  • 25
  • 1

"Milka, da znaš kako mi je danas godio svež vazduh i sočna trava! Baš mi je bilo lepo na ispaši!", rekla je Rumena svojoj prijateljici kada su se naveče vratile u štalu. Na kravljem bi to možda zvučalo ovako: "Muuuuu, mu mu. Muu.
Šalim se naravno jer, ne razumem kravlji jezik. Ali, ima ko ga razume. 
 
Istraživanje Univerziteta u Sidneju, sprovedeno tokom pet meseci i objavljeno u časopisu Scientific Reports u decembru, otrkilo je da da ove životinje proizvode određene glasove zavisno od emocionalnih stanja u kojima se nalaze, što otkriva njihovu ličnost. 

Krave komuniciraju sa ostatkom stada

Proučavajući stado holštajn - frizijskih junica, Aleksandra Grin, sa univerzitetske Škole za život i nauku životne sredine, utvrdila je da se krave određeno oglašavaju u različitim pozitivnim i negativnim situacijama i tako komuniciraju sa ostatkom stada. 

Studija je zabeležila 333 uzorka vokalizacije krava i katalogizovala ih pomoću programa akustične analize uz pomoć kolega iz Francuske i Italije. Grin je sprovela hiljade sati koristeći slušalice i veliki mikrofon kako bi zabeležila zvukove u stadu. 

U radu je zaključeno kako bi poljoprivrednici trebali da integrišu znanje o pojedinim glasovima, kojima se oglašavaju njihove krave, u svoje svakodnevne prakse. 

Na primer, krave su svojim mukanjem iskazivale pozitivnu emociju kada su bile na toplom i u iščekivanju hrane, a negativnu kada im je hrana uskraćivana i kada su fizički bile odvojene od ostatka stada. 

"Nadamo se da će znanje stečeno o ovim vokalizacijama, poljoprivrednici moći da koriste kako bi poboljšali dobrobit životinja i da se individualno posvete onoj koja zahteva veću pažnju", rekla je Grin.

Može li stoka prepoznati pojedinačne glasove? 

Od ranije je bilo poznato da krave i telad mogu da komuniciraju, ali ovo istraživanje potvrđuje pretpostvku da komuniciraju i međusobno. 

"Krave su društvene životinje i ne iznenađuje da svoju individualnost pokazuju tokom čitavog svog života, a ne samo u odnosu sa teletom. Ipak, ovo je prvi put da smo mogli da analiziramo glas kako bismo dobili uverljive dokaze o toj osobini", piše Grin u studiji. 

I svinje, ovce, koze takođe imaju "glasove" koji razlikuju svakog pojedinca u stadu, otkrili su naučnici proteklih godina. U poslednje dve decenije, naučnici su razvili preciznije tehnike audio analiza koje su u stanju da izdvoje suptilne promene u životinjskom oglašavanju, kao što je razlika u visini, glasnoći i hrapavosti glasa. 

Tek treba da se dokaže da stoka može prepoznavati pojedinačne glasove, a s obzirom da su vrlo društvene, očekuje se da je to vrlo verovatno. 


Tagovi

Mukanje krava Oglašavanje životinja Komuniciranje Istraživanje Aleksandra Grin Emocionalno stanje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.