Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Norveška farma
  • 12.07.2020. 13:00

Iza ružičastog traktora po meri krije se poljoprivrednica sa nasleđenom farmom i 200 krava

Kristina Jonasen je farmu nasledila od svoga oca, a trenutno ima 200 krava, pasmine crveno govedo. San joj je da proizvodi sir i mesne prerađevine te da ih prodaje na sopstvenom pragu.

Foto: Facebook/Christine Jonassen
  • 460
  • 36
  • 0

Gde ste kupili ružičasti traktor, zašto imate toliko krava, bavite li se još nečim, zašto ste postali poljoprivrednica, samo su neka od brdo pitanja, koje mlada, inovativna, norveška poljoprivrednica Kristina Jonasen dobija svaki dan. 

Ona je svoju priču započela pre tri godine nakon što je nasledila farmu od svoga oca, a trenutno ima 200 krava, pasmine crveno govedo. Budući da je završila Poljoprivredni fakultet, smer stočarstvo, taj joj posao nije teško pao, a kako i sama kaže, zadovoljna je jer radi u struci i ono što voli. 

Mleko i meso otkupljuju veliki proizvođači

Krave su na ispaši kada to vreme dozvoljava, a ako je hladno, onda su u velikoj štali, gde, kako kaže ova vredna žena, imaju sav mogući tretman i ništa im ne fali. 

"Jako volim svoje životinje i nikada mi nije ništa teško napraviti za njih. Dan započinjem jako rano, već u pola 7 kada odvozim decu u vrtić i onda se bacam na posao. Oko pola 8 započinjem mužu koja najčešće traje oko dva sata. Nakon toga sledi čišćenje i hranjenje životinja što ponavljam i popodne", prepričava za revista-ferma svoj uobičajen dan.

Japansko goveče 'teško' neverovatnih 50.000 evra

Kravlje mleko otkupljuje TINE SA, najveći proizvođač, distributer i izvoznik poljoprivrednih proizvoda u Norveškoj, u vlasništvu poljoprivredne zadruge. Meso takođe prodaju jednoj od najvećih prerađivačkih industrija u zemlji, Gilde. "Sanjam dan kada ću proizvoditi sir od mleka svojih krava i prodavati mesne proizvode direktno sa farme", naglašava ona. 

Poljoprivrednica sa ružičastim traktorom

Koliko je strastvena prema životinjama, toliko je i prema traktorima, a nekako najviše odskače onaj kog je nedavno naručila i koji je ni manje ni više nego ružičaste boje. Model je CASE IH 130 Vestrum, a platila ga je oko 90.300 evra.

"Trebao mi je jedan takav traktor i mislim da sam ga zaslužila. Na njemu piše i moje ime", pojašnjava Kristina.

Inače, Norveška je planinska i retko naseljena država. Stočarstvo je rasprostranjeno na čitavom njenom prostoru, a samo milion hektara (3% ukupne površine) namenjeno je poljoprivrednim usevima. Zima je relativno duga u većini delova zemlje (oktobar - mart), ali letnji dani su, iako ih je malo, dugi.

Inženjer građevine otvorio farmu na kojoj uzgaja 250.000 vrlo traženih puževa

Uzgoj stoke za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, ali i mesa daleko je najrasprostranjenija poljoprivredna praksa. U bruto vrednosti, prihodi od proizvodnje mleka predstavljaju 27%, a prihodi od proizvodnje mesa 37% ukupnih poljoprivrednih prihoda.

Norveška pasmina crvenog goveda službeno je priznata od 1935. godine, a zbog uzgoja postala je glavna na mlečnim farmama u zemlji. Statistika pokazuje da ove krave mogu proizvesti do 16.000 litara mleka godišnje.

"Svima koji se žele baviti poljoprivredom poručujem da to i naprave. Nekada zna biti teško i stresno, ali isplati se", zaključuje ova mlada poljoprivrednica. 


Tagovi

Norveška Farma Krave Traktor Crveno govedo Meso Mleko


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]