Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtona rasa
  • 02.10.2016. 18:00

Izumire bosanski brdski konj - ostalo samo 140 grla!

Žalosna je istina da se od 140 preostalih grla te divne autohtone rase tek 50 njih nalazi u Bosni i Hercegovini!

Foto: Facebook/
  • 4.907
  • 236
  • 0

Čistokrvnih Bosanskih brdskih konja danas je samo 140 grla, što je ispod kritične mase.

Od tog samo 50 grla je na području Bosne i Hercegovine, istakao je na simpoziju u Sarajevu "Bosanski brdski konj - pasmina na rubu izumiranja", vlasnik ergele Žiga i član Međunarodnog udruženja uzgajivača bosanskog brdskog konja i predsednik Upravnog odbora tog udruženja Enver Žiga.

Godine 1960. bilo je čak 500.000 grla bosanskih brdskih konja. Danas ih je oko 140.

Tih 140 grla uzgaja se na ergelama Borike, Žiga, Planido u Sloveniji, Gorskom kotaru u Hrvatskoj, zatim kod privatnih uzgajivača u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Broj jedinki bosanskog brdskog konja, objasnio je Žiga, počeo se smanjivati od 1960. godine, a u posleratnom periodu pada iz godine u godinu, prenosi bhrt.ba.

Godine 1960. bilo je čak 500.000 grla, pre rata oko 20.000 grla, po završetku rata nekih 3.000 grla, dok ih je danas oko 140.

"Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja pokušava da i ovim simpozijumom animira širu javnost i da apelima dopre do onih koji bi trebali pomoći da se ova autohtona rasa očuva, a to su resorna ministarstva poljoprivrede u Federaciji BiH i Republici Srpskoj", naglasio je Žiga.

Bosanski brdski konj je autohtona rasa, vrlo kvalitetna čiji je genetski materijal pravo blago. Iz tih razloga pokrenuta je i inicijativa da se formira društvo za spas bosanskog brdskog konja. Simpozijum su organizovali Međunarodno udruženje uzgajivača bosanskog brdskog konja i Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo.

Foto: Facebook/Bosanski brdski konj


Tagovi

Bosanski brdski konj Autohtona rasa Izumiranje Spas


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D