Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šmalenberg virus
  • 17.04.2023. 15:00

Jagnje sa šest nogu - razlog može biti Šmalenberg virus

Ovca je ojagnjila savršeno mlado - samo je imalo dve noge viška. Uzrok može biti virus koji je pre desetak godina ozbiljno harao Evropom.

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 130
  • 25
  • 0

Nedavno je u Nemačkoj ojagnjeno jagnje sa šest nogu. Prema tamošnjim medijima, bilo je savršenog zdravlja samo s dve noge viška. Veterinar nije pronašao nikakva druga ograničenja ili bolesti osim ove malformacije. 

Kako bi se moglo što normalnije ustati i kretati, vlasnik farme je jednu nogu koja visi iz trupa zavezao zavojem. Tako se mlado moglo ustati i samostalno sisati ovcu uz koju je ostalo sve do odbijanja. 

Šef veterinarske klinike u Lajpcigu je čak izrazio mogućnost operacije na životinji. 

Virus otkriven 2011. godine

Smatra se da je uzrok ovoj pojavi Šmalenberg virus (SBV). Prenosi se ubodom insekata, a ako se gravidna životinja zarazi u određenom stadijumu graviditeta, potomstvo može pretrpeti teške malformacije. Virus je prvi put otkriven 2011. u severozapadnoj Nemačkoj, u gradiću Šmalenbergu, a u samo nekoliko meseci je zabeleženo više od 700 slučajeva. Budući da nije postojala obaveza prijavljivanja, moguće je da ih je bilo i više. 

Bolest se pojavila i u Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Italiji, Luksemburgu i Velikoj Britaniji, najviše kod ovaca, ali koza i krava. Posledica bolesti je bila rađanje mrtvog ili teško oštećenog ploda. Do tada je bio poznat samo u Australiji, Aziji i Africi, a kasnije je dokazano da uzrokuje bolest kod goveda, ovaca, koza i bizona. 

Neki od simptoma su povišena telesna temperatura, dijareja, kasni pobačaji i smanjena mlečnost. Zaraženi mladunci su uglavnom mrtvorođeni ili uginu nakon rođenja usled teških malformacija. 


Tagovi

Malformacije Šest nogu Simptomi Šmalenberg virus Nemačka Jagnje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.