Prvo vagi stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović koji vodi kompaniju za distribuciju govedine "Txuleta" u Londonu, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase goveda "Galician Blond", na tržište Velike Britanije.
Japanske vagi krave, najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji. Prva farma je osnovana ovog meseca u Čačku, čime je naša zemlja zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa, prenosi se u saopštenju.
Prvo vagi stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović koji vodi kompaniju za distribuciju govedine Txuleta u Londonu, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase "Galician Blond", na tržište Velike Britanije.
"Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet vagi krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada", ističe Borjanović.
Jedan od stubova u proizvodnji japanskih goveda u Čačku je "Goorambat Mr. Marble K483" vagi ženke koja nosi pedigre Šigešigetani, Itošigenami i Terutani krava. Dolazi uglavnom iz Tajima prefekture u Japanu.
"Počinjemo uzgoj sa dve junice, Julka i Gara, i 100 semena, sa ciljem da stado raste za 50 do 75 krava godišnje putem insemenacije semena i embriona", kaže Borjanović, koji objašnjava da je izvoz ovih goveda iz Japana je počeo 1975. i trajao je sve do 1990-ih godina, kada je njihov izvoz pa i semena zabranjen, jer su proglašene nacionalnim blagom.
"Dakle, sve one van Japana potomci su krava iz tog perioda".
Krave su srednje veličine, uglavnom crne boje. Ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nije dozvoljena upotrebe lekova i hormona za rast. Takođe, kod ove rase završno hranjenje često prelazi 600 dana, što je tri puta duže nego kod standardnih goveda, a one rastu dva puta duže od drugih. Hrane se i na probranim pašnjacima, kojima Srbija obiluje, pogotovo okolina Čačka gde se nalaze, ističe se u saopštenju.
"U zavisnosti od uzrasta zavisi i ishrana. Dok je tele sa majkom, krave su na ispaši i hrane se travom. Kad se tele odvoji od majke, polako prelazi na ishranu koja ima veći kalorični dohodak. Većina farmera čuva tajnu ishrane, ali to se u glavnom sastoji od žitarica, otpada masline, pa čak i plazma keksa. Kao i za sve krave, tako je i za ovu važno da se uzgajaju pod minimalnim stresom i da imaji pristup vodi i hrani preko celog dana", ističe Borjanović i dodaje da i je cilj upravo pašnjački sistem.
"Wagyu", u prevodu znači japansko govedo, gde "Wa" znači "iz Japana", a "gju" ili "gi" je krava. Reč je o najskupljoj vrsti govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena. Vagi je poznata i po visokim nivoima instramuskularne masti, što joj daje nežnost, sočnost i karakterističan ukus.
Još jedna odlika je mramorno prošarano meso, bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu, zbog čega je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica.
Tagovi
Autorka