Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vagi goveda
  • 05.09.2023. 14:00
  • Moravički okrug, Čačak

Japanske krave se uzgajaju od sada i u Srbiji - najskuplje meso "made in Čačak"

Prvo vagi stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović koji vodi kompaniju za distribuciju govedine "Txuleta" u Londonu, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase goveda "Galician Blond", na tržište Velike Britanije.

Foto: Studo Bajka
  • 1.107
  • 138
  • 0

Japanske vagi krave, najprestižnija svetska rasa govedine, čije meso se služi isključivo u elitnim restoranima, uzgajaju se od sada i u Srbiji. Prva farma je osnovana ovog meseca u Čačku, čime je naša zemlja zauzela svoje mesto na svetskoj mapi u proizvodnji najkvalitetnijeg mesa, prenosi se u saopštenju.

Prvo vagi stado u Srbiji osnovao je Nemanja Borjanović koji vodi kompaniju za distribuciju govedine Txuleta u Londonu, koji je reputaciju stekao dovođenjem prestižne španske rase "Galician Blond", na tržište Velike Britanije.

"Cilj nam je da proizvedemo najviši mogući kvalitet vagi krava u Srbiji i zato smo uvezli najbolju i najskuplju genetiku. Ona nam povećava šanse da postignemo uzgoj goveda sa visokim stepenom prošaranosti mesa, ali i dobru proizvodnju mleka za telad i razvoj stada", ističe Borjanović.

Julka i Gara - prve mame

Jedan od stubova u proizvodnji japanskih goveda u Čačku je "Goorambat Mr. Marble K483" vagi ženke koja nosi pedigre Šigešigetani, Itošigenami i Terutani krava. Dolazi uglavnom iz Tajima prefekture u Japanu.

Uvežena najbolja i najskuplja genetika

"Počinjemo uzgoj sa dve junice, Julka i Gara, i 100 semena, sa ciljem da stado raste za 50 do 75 krava godišnje putem insemenacije semena i embriona", kaže Borjanović, koji objašnjava da je izvoz ovih goveda iz Japana je počeo 1975. i trajao je sve do 1990-ih godina, kada je njihov izvoz pa i semena zabranjen, jer su proglašene nacionalnim blagom.

"Dakle, sve one van Japana potomci su krava iz tog perioda". 

Na pašnjaku i bez stresa

Krave su srednje veličine, uglavnom crne boje. Ishrana im se sastoji od zrnevlja, repe i krompira, i nije dozvoljena upotrebe lekova i hormona za rast. Takođe, kod ove rase završno hranjenje često prelazi 600 dana, što je tri puta duže nego kod standardnih goveda, a one rastu dva puta duže od drugih. Hrane se i na probranim pašnjacima, kojima Srbija obiluje, pogotovo okolina Čačka gde se nalaze, ističe se u saopštenju.

"U zavisnosti od uzrasta zavisi i ishrana. Dok je tele sa majkom, krave su na ispaši i hrane se travom. Kad se tele odvoji od majke, polako prelazi na ishranu koja ima veći kalorični dohodak. Većina farmera čuva tajnu ishrane, ali to se u glavnom sastoji od žitarica, otpada masline, pa čak i plazma keksa. Kao i za sve krave, tako je i za ovu važno da se uzgajaju pod minimalnim stresom i da imaji pristup vodi i hrani preko celog dana", ističe Borjanović i dodaje da i je cilj upravo pašnjački sistem.

Završno hranjenje često prelazi 600 dana

"Wagyu", u prevodu znači japansko govedo, gde "Wa" znači "iz Japana", a "gju" ili "gi" je krava. Reč je o najskupljoj vrsti govedine na svetu, i to najviše zbog jedinstvenog kvaliteta mesa i dobrih gena. Vagi je poznata i po visokim nivoima instramuskularne masti, što joj daje nežnost, sočnost i karakterističan ukus.

Još jedna odlika je mramorno prošarano meso, bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama u mnogo većem procentu u odnosu na običnu govedinu, zbog čega je prepoznato kao izuzetno zdrava namirnica.


Tagovi

Vagi govedina Vagi krave Nemanja Borjanović Mramorno meso Najskuplje meso Vagi u Čačku


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...