Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proteini u ishrani
  • 28.04.2021. 07:30

Jeftinija pšenica zauzima primat u ishrani stoke - svetski trend?

Veliki igrači u mesnoj industriji Brazila sugerišu stočarima da za ishranu koriste jeftiniju pšenicu i druge ozime kulture, za koje smatraju da u potpunosti mogu zameniti kukuruz u uzgoju svinja i živine.

Foto: Depositphotos/chung2529
  • 400
  • 266
  • 0

Nakon što se cena kukuruza popela i iznad granice od 600 centi po bušelu, što je najviši nivo od juna 2013. godine, a zbog hladnog vremena u SAD-u te problema sa sušom u Brazilu, Kina je prošle nedelje objavila smernice u kojima preporučuje ishranu stoke jeftinijim alternativama kao što je pšenica. 

U toj zemlji u poslednjoj godini cene kukuruza porasle su više od trećine nakon pada proizvodnje te trošenja državnih zaliha. Sve su ga više uvozili kako bi nadomestili domaći deficit. 

Nakon ove svetske velesile koja godišnje troši 175 miliona tona te žitarice za stočnu hranu, a kako bi intenzivirala svinjarstvo, za sličnu se praksu odlučio i Brazil. 

Veliki igrači u mesnoj industriji u toj zemlji sugerišu stočarima da za ishranu koriste jeftiniju pšenicu i druge ozime kulture, za koje smatraju da u potpunosti može zameniti kukuruz u uzgoju svinja i živine, piše reuters

Posledično tome, rašće i površine pod tom žitaricom pa u toj južnoameričkoj državi, koja je donedavno bila peti globalni proizvođač svinjetine, planiraju da povećaju površine pod pšenicom i drugim ozimim usevima. One bi ove godine trebalo da porastu sa milion na 1,4 miliona hektara. 

Prehrambeni divovi kao što su JBS i BRF izjavili su kako će u hranidbi stoke koristiti upravo ozime useve poput pšenice, tritikala i ječma, a poslovi na terminskom tržištu su već dogovoreni. 

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama možete pratiti na Baze podataka > Tržište

U BRF grupi su izjavili kako uvek traže najbolje alternative koje garantuju snabdevanje i konkrutentnost dok su JBS-u odbili da komentarišu ovu situaciju. 

Kukruz najkvalitetnija energetska krma? 

Kada je reč o proteinima, oni zavise od sorte i klase žitarice, kako kukuruza, tako i pšenice. 

Za pravilan razvoj, rast, zdravlje i ekonomičnost, hrana za životinje treba da sadržava sve neophodne komponente: proteine, ugljikohidrate, masti, minerale i vitamine. Nedostatak bilo koje komponente manifestira se zaostatkom u razvoju, slabim prirastom i slabim imunitetom.

Većina hraniva koja se koriste u ishrani životinja sadrže sve neophodne materija, ali u različitim odnosima pa ih je neophodno mešati kako bi dobili zadovoljavajući i izbalansiran obrok.

Inače, kukuruz se smatra najkvalitetnijim energetskim krmivom za sve vrste domaćih životinja jer ima najveći udeo skroba (70-75 odsto), dvostruko više sadržaja ulja (4-5 odsto) i niski sadržaj vlakana (2-3 odsto), odnosno poseduje visoku svarljivost organske materije za goveda 84 odsto i svinje 88 odsto. Zbog toga može biti jedini izvor energije u hrani za domaće životinje.

Žuti pigmenti kukuruza daju boju jajima i koži živine, kao i slanini svinja. 


Tagovi

Cena kukuruza Cena pšenice Ozime kulture Proteini Ishrana stoke


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.