Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 25.02.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Savino Selo, Vrbas

Jeftino mleko, skupa stočna hrana, ali mladi proizvođači optimistični?

Milisav Mihailović bavi se mlečnim govedarstvom, izabrao je, kako kaže, najteži posao koji podrazumeva 20 sati dnevno baš teškog rada ali ne odustaje.

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 1.299
  • 139
  • 0

Mlečno govedarstvo kao veoma skupa i teška grana poljoprivrede već dugi niz godina suočava sa sa problemima. Niska otkupna cena mleka, zakasneli regresi, skupa stočna hrana, samo su neki od problema koji su doveli do toga da pojedini proizvođači umorni od svakodnevnih problema i obaveza polako smanjuju svoju proizvodnju prodajući mlečna grla. A nekada je gotovo svako domačinstvo imalo jednu ili više krava i mleko, sir i kajmak na svom stolu.

Nekad bilo - sad se pripoveda, kažu stariji žitelji sela, a agroekonomisti da je ova delatnost isplativa u slučaju dobre organizacije, kvalitetnih grla, dobre otkupne cene, redovne isplate i stalnih ulaganja u modernizaciju.

U uslovima velikog rasta cena poljoprivrednih proizvoda pre svega kukuruza i soje, kada je kilogram koncentrata skuplji od litre mleka i kada u ovom poslu ne teče ni med ni mleko ima onih koji su potpuno svesni da su izabrali najteži posao koji podrazumeva 20 sati dnevno baš teškog rada i ne odustaju.

U minusu dnevno 2.000 dinara?

Tako priča i dvadesetšestogodišnji Milisav Mihailović iz Savinog Sela. Pre šest godina se oženio, osamostalio i krenuo od nule, a danas je porodičan čovek i domaćin koji u objektima ima 49 krava rase crni holštajn i 15 teladi. I njegovi roditelji se bave stočarstvom te se može pohvaliti sa velikim iskustvom obzirom da im je pomagao od malih nogu. Kako objašnjava, ova godina je posebno teška.

"Bala dateline košta oko 500 dinara, a ja tokom dana 30 bala potrošim. Krave pojedu i 300 kg koncentrata, a zadnja isporuka stigla je po novoj višoj ceni, silaže nemam više te ću morati sledeći put mnogo više da pripremim", kaže Mihailović i objašnjava da je hrana velika stavka u ovom poslu, i kada sve stavi na papir dobije računicu po kojoj da bi proizveo litar mleka potroši 50 do 60 dinara.

Proizvođači traže da otkupna cena sirovog mleka bude 56 dinara

"Mleko je trenutno 35 dinara uključujući PDV, treba dodati i premiju koja uvek kasni tako da sam ja na dnevnom nivou u minusu oko 2.000 dinara", kaže naš sagovornik i pojašnjava da trenutno radi ovaj posao zato što ga voli i zato što se praktično bori da sačuva ono što je stekao i zato razume stočare koji organizuju proteste, dodajući da njihove zahteve niko ne sluša.

Obaveze stočara i ministarstva nisu sinhronizovane

Mleko isporučuje mlekari "Ekomil" iz Bačke Palanke i kako kaže prezadovoljan je saradnjom, isplata je redovna, ni dana nema kašnjenja, a čak su mu ponudili finansijsku pomoć kada je kupovao krave.

Mleko je kvalitetno u proseku ima 4,2 odsto mlečne masti, a jedna krava u proseku da oko 23 l.

Mihailović gaji 49 krava rase crni holštajn i 15 teladi (foto: M. Mihailović)

"Napomenuo sam da premije uvek kasne, kao i isplate podsticaja za umatičene krave, a ja sve svoje obaveze moram na vreme da izmirujem. Iako sam konkurisao za podsticajna sredstva kao mladi poljoprivrednik od države ništa nisam dobio", kaže Mihailović.

Veliki planovi

Obrađuje 43 hektara po osnovu prava prečeg zakupa poljoprivrednog zeljišta, a svoje zemlje ima tri jutra. Na 25 hektara zasejana je lucerka, od kukuruza sa 11 hektara prirpemio je silažu, a na ostaloj površini je sejao soju i pšenicu.

Kako kaže, planova ima dosta, trenutno pravi izmuzište, a razmišlja o gradnji objekta gde krave ne bi bile vezave nego puštene na dubokoj stelji, a kad bude imao više novčanih sredstava planira izgradnju velike farme van sela.

"Trenutno nema isplativosti, ali veliki sam optimista i uporan čovek, da je veća otkupna cena priča bi bila drugačija. Ja jednostavno volim ovaj posao, godinama ustajem pre zore u četiri sata, a završavam uveče u 22 h, mora se raditi, a ja sam izabrao ovaj težak posao. Uvek kažem, da imam novaca nikada ne ih bih žalio da dam za dobru kravu", kaže Milisav Mihailović iz Savinog Sela.


Tagovi

Mlečno govedarstvo Milisav Mihailović Cena mleka Cena stočne hrane Izmuzište Premija za mleko


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.