Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka kod Prijepolja
  • 26.03.2019. 14:00
  • Zlatiborski okrug, Prijepolje

Kad ovce ne mare za državnu među

Branko Lukić (28) sa Jabuke kod Prijepolja ima 500 ovaca i 50 grla krupne stoke, ali su mu kuća i staja sa jedne a imanje sa druge strane granice Srbije i Crne Gore. Da bi nahranio i napojio stado prinuđen je da ilegalno prelazi granicu i plaća kazne.

Foto: Željko Dulanović
  • 820
  • 124
  • 0

Pašnjak na kome napasa svojih 500 ovaca i 50 grla krupne stoke Branku Lukiću je na svega 200 metara od porodične kuće, ali u drugoj državi, pa mladi stočar sa Jabuke kod Prijepolja svakog dana rizikuje kaznu od 100 evra za ilegalan prelazak državne granice.

Zaseok Mihailovica pogranično je područje koje dele dve opštine Prijepolje i Pljevlja, pa Lukićevu dedovinu preseca državna granica između Srbije i Crne Gore. 

Nekoliko puta dnevno pređe granicu kako bi nahranio i napoijo stoku

Ni kriv ni dužan Branko Lukić  trpi što se država u kojoj je rođen 1990. godine pocepala na dva dela pa sada živi negde između, "ni na nebu ni na zemlji". Njegova sedmočlana porodica ima oko 50 hektara zemlje na kojoj napasa veliko stado i još 30 uzima u zakup.

U Srbiji su mu kuća, štala i pomoćni objekti, a u Crnoj Gori livade, njive i izvori pitke vode koje koristi. Ima državljanstvo obe države, ali ga u Crnoj Gori, često tretiraju kao ilegalca.  

"Zbog toga sam postao redovna mušterija suda u Pljevljima i sit sam se naplaćao kazni. Ali šta ću kada drugog izbora nemam. Stoka neće ni gladna ni žedna, ne haje za granice i propise. Postoji doduše mogućnost da se svaki prelazak granice najavi najmanje 24 sata ranije. Ali kako to da izvedem, kada sam prinuđen da najmanje četiri puta dnevno pređem granicu kako bi nahranio i napoijo stoku. Ili prilikom kosidbe, kada sa svakim otkosom kosačica iz Crne Gore pređe u Srbiju pa onda nazad, i tako stotinak puta jer za zimu koja ovde traje i po šest meseci moram da spremim najmanje 5.000 bala sena," priča Lukić.

Ne pomažu mu ni dva državljanstva 

Muka je Brankova i kada treba da sa stadom pređe na crnogorsku stranu svoje imovine. Kada se zaputi najbližim putem, preko svog imanja, rizikuje kaznu jer krši Zakon o graničnoj kontroli, a ne može ni legalno preko graničnog prelaza zbog saobraćajnih propisa. Ne pomaže mu ni što pored državljanstva Srbije ima i državljanstvo Crne Gore stečeno rođenjem u Pljevljima, niti što mu je majka Crnogorka. Pritom, ima i dve lične karte. Jedna je srpska sa mestom stanovanja u Mihailovici, a druga crnogorska vodi se na selo Vijenac. Obe adrese su mu na njegovom imanju, s tim što na ovoj drugoj nema kuću.

"Devet godina imam iste jade. Kada poteram ovce i krave preko granice zaskoči me crnogorski policajac i piše kaznu. U početku je kada se raspala SRJ bio problem što se zemlja sa crnogorske strane vodila na dedu i babu, pa su mi policiji prebacivali što u Crnoj Gori nemam ništa svoje i tražili pasoše za ovce i krave. Dedu koji je tada imao 85 godina odveo sam u Pljevlja i on je te parcele preveo na mene," kaže Branko.

Pašnjak na kome napasa svojih 500 ovaca je u drugoj državi (Foto: Branko Lukić)

Izvadio pasoš za svako grlo stoke 

Njegove muke nisu međutim prestale ni kada je pribavio papire da je zemlja njegova i izvadio pasoš za svako grlo stoke. Kaže, od tada ga presreću sa nekim drugim propisima i usmeravaju na granični prelaz Ranče. A Ranče mu je oko 800 metara od kuće. Odatle mu zbog konfiguracije terena do livade treba oko dva kilometra, uglavnom magistralnim putem kojim se iz Srbije ulazi u Crnu Goru.

"Na graničnom prelazu, iako imam sve papire, nisam dobio zeleno svetlo. Vele, sa tolikom stokom napravićeš gužvu. Kažu, na šta će da liči granični prelaz kad u koloni, u turističkoj sezoni, čeka po 30 auta, a ti kreneš sa skoro 600 grla, napravićeš stočni vašar," jada se Branko.

Nigde nije kao na dedovini 

Sa svojih 28 godina Branko je najmlađi farmer u ovom delu jabučke visoravni na kojoj se život polako gasi. On i njegova supruga Slađana (30) imaju četvoro dece i peto je na putu. Najstariji Miloš ima sedam godina, Milica je napunila šest, a  Mijalo pet, dok su najmlađem Ognjenu četiri godine. Sa njima u domaćinstvu žive i Brankovi roditelji, otac Milanko (57) i majka Novka (57).

"Ne nameravam nigde odavde, a i gde ću. U Pljevljima sam završio osnovnu i srednju školu, tad je još bila zajednička država, a u Prijepolju imamo stan u kome retko kada prenoćimo, ali nema nigde lepše nego na Jabuci. Ovde mi je još 1914. pradeda došao iz pljevaljskog kraja, krčio je okrajak po okrajak zemlje i do danas je ono  naraslo na pristojno imanje. Jeste teško, granica i divlje zveri su samo neki od problema, ali ovo je za mene raj na zemlji. Vukovi i psi lutalice namnožili su se preko mere  i prave štetu, samo su mi pretprošle godne zaklali 40 grla ovaca i jagnjadi," kaže Branko Lukić sa Jabuke kod Prijepolja.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Stočarstvo Ovčarstvo Pašnjak Branko Lukić Slađana Lukić Srbija Crna Gora Granični prelaz


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.