Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rogovi
  • 24.11.2022. 07:30

Kada se uklanjaju rogovi ovna, a zašto se radi vilašenje?

Njihova osnovna namena je da služe za odbranu od predatora, ali i za borbe u stadu kako bi ostvarili bolji status.

Foto: Depositphoto/njnightsky
  • 204
  • 32
  • 0

Od davnina se domaćini ponose ovnovima sa lepim rogovima. Najčešće su to ovnovi predvodnici. Od rase, pola i genetike zavisi prisustvo i njihov oblik. Mogu ih imati oba pola kod nekih rasa, dok je za druge to isključivo karakteristika ovnova. Postoje šute, bezrožne rase, ali i one kod kojih se javlja veći broj rogova.

Služe za odbranu

Nalaze se na lobanji. Imaju koštano jezgro koje prekriva keratozni omotač i šuplji su. Krv kola kroz rog i ako ga životinja slomi ili ga odsečemo, dolazi do krvarenja. Oni rastu tokom celog života i uvijaju se, a najbrži rast ispoljavaju kod mladih u prve tri godine. Unutrašnjost će se osušiti i postati šuplja nakon uginuća jedinke.

Njihova osnovna namena je da služe za odbranu od predatora, ali i za borbe u stadu kako bi se ostvario bolji status. Oštri vrhovi mogu probiti kožu i mišiće što može dovesti do infekcija. Posebno mogu biti opasni ovnovi u vreme parenja - mrkanja, kada napadaju i ljude.

Zašto ovnovi tuku ovce i jagnjad, ali i pastira?

Kako bi se sprečilo ranjavanje, mogu se ukloniti. Kod mladih životinja najbolje je da se to uradi termokaterom, odnosno uklanja se rožna osnova do kraja druge nedelje života. Nakon paljenja, obavlja se dezinfekcija jodom. Kod odraslih životinja obavlja se rezanje ili postavljanje gumenog prstena, ali samo kod onih starijih od dve godine. Rezanje se obavlja pod opštom ili lokalnom anestezijom i to tokom jeseni i zime kada nema muva da polažu jajašca u ranu. Ovu operaciju obavljaju isključivo veterinari, dok sami uzgajivači mogu da stave gumene prstenove. Njihova upotreba u nekim zemljama je zakonski zabranjena.

Korist, vilašenje i značaj

Od davnina su se rogovi koristili za pravljenje drški za noževe, oruđa, češljeva za kosu. Simbol su snage i moći.

Kako bi se povećala njihova lepota, u našim krajevima se još uvek obavlja vilašenje, uvijanje rogova u spiralu. Za to se odabiru mladi ovnovi ojagnjeni u proleće, jednogodišnjaci. Odaberu se oni koji imaju čvrst i lep rog koji se bušilicom probuši pri dnu uz sam koren. Kroz rupicu se provuče žica, a zatim se privuku kliještima. Preko čela najčešće ide kožni deo koji služi kao zaštita. Kada rog poraste, žicu skinemo i sve ponovimo. Tokom tog procesa rog se uvija u spiralu. Najčešće se vilaše ovnovi predvodnici i oni namenjeni za kurban bajram kod vlasnika islamske veroispovesti..

Kod hrišćana rog se spominje u Bibliji kao simbol snage. Može takođe da simbolizuje oholu, nasrtljivu snagu koju Bog na kraju slama. Za sve narode ovan s velikim, jakim i spiralnim rogovima predstavlja ponos domaćina i snagu njegovog domaćinstva.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Ovnovi Vilašenje Rogati ovnovi Rogovi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.