Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko i priplodni materijal
  • 02.04.2017. 14:00

Kako do sigurne zarade u govedarstvu

Da li je stočarstvo isplativo? Jovan Grozdić iz Stručne i savetodavne službe iz Požarevca kaže da se lako dolazi do računice.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 4.256
  • 362
  • 0

Da li je stočarstvo isplativo? Jovan Grozdić iz Stručne i savetodavne službe iz Požarevca kaže da se lako dolazi do računice:

"Ako je kvalitetna, priplodna krava, stočari imaju direktnih 25.000 dinara od Ministarstva poljoprivrede i imaju uz to sedam dinara po kilogramu mleka. Ako ta krava da 5.000 kilograma kvalitetnog mleka, koje će da se proda, to je 35.000 i onih 20, kada se plate određeni troškovi, to je 55.000 dinara koje svaki stočar ima od strane države".

Dodaje da to nije zanemarljiva cifra, posebno što stočari uz to imaju i mleko i tele.

Kvalitetan priplodni materijal

Prednost je i kvalitetan priplodni materijal, jer su u ovom kraju proizvođači kupovali vrhunske krave. One imaju vrhunsku genetiku, pa Grozdić smatra da će se lako i prodati i to uz visoke cene:

"Ministarstvo i tu pomaže, za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, sa 40% ili 55% povraćaja novca. To je vrlo interesantno i puno radimo na tome".

Objekti moraju biti odgovarajući

Važnost higijene i urednosti objekta je nemerljva. Grozdić kaže da muža mora da bude tehnološki ispoštovana maksimalno. Sretao se i sa ručnom mužom, za koju kaže da u proizvodnji ne može da bude kako treba. Savetuje da za svaku kravu treba koristiti poseban ubrus.

Objekti moraju da budu adekvatni, jer od toga zavisi zdravstveno stanje životinja. Nažalost, kod nas su česte slike skučenih, niskih, mračnih i neprovetrenih štala, koje ne pružaju kravama elementarne uslove za život.

"U vezanom sisemu treba pet kvadrata podne površine kravi, a u slobodnom sistemu osam. Važno je da visina bude šest metara, jer je kravi potrebno 30 kubika vazduha", objašnjava Grozdić.

Uslove je moguće poboljšati i bez velikih ulaganja - obavezno korišćenje ispusta, držanje otvorenih prozora i vrata, zamena rešetkastog poda. Vrlo je važno da krave imaju zdrave noge i da podovi budu suvi.

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Krave Jovan Grozdić Požarevac


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner