• Ovčarstvo
  • 29.10.2018. 16:00

Kako i čime hraniti priplodne ovnove?

Ishranu priplodnih ovnova treba prilagoditi energetskim potrebama, proteinima, mineralima i vitaminima da bi se sačuvalo njihovo dobro zdravlje, odlična kondicija, živahnost, polna aktivnost i visok kvalitet genetskog materijala. S obzirom na to da kod nas veštačko osemenjavanje ovaca obavlja u velikom obimu, veoma je važno da se što bolje iskoriste visokokvalitetni ovnovi.

Foto: Pixabay / rarestohanean
  • 340
  • 46
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede, Nenad Vujčićishranu priplodnih ovnova treba prilagoditi energetskim potrebama, proteinima, mineralima i vitaminima da bi se sačuvalo njihovo dobro zdravlje, odlična kondicija, živahnost, polna aktivnost i visok kvalitet genetskog materijala. S obzirom na to da se kod nas veštačko osemenjavanje ovaca obavlja u velikom obimu, veoma je važno da se što bolje iskoriste visokokvalitetni ovnovi. To se može postići jedino ukoliko oni daju velike količine kvalitetne semene tečnosti, kojom bi se moglo oploditi što više ovaca.

Mesec dana pre mrkanja priplodnim ovnovima se daje dodatak koncentrata

Vujčić naglašava da bez adekvatne ishrane, međutim, ne samo da se to ne može postići, već se ni ovnovi ne mogu održati u dobroj priplodnoj kondiciji. Zato se bar na mesec dana pre mrkanja ovnovima mora davati dodatak koncentrata. Smeša od dva dela (po zapremini) ovsa i jednog dela mekinja može da zadovolji potrebe ovnova u to vreme. Ukoliko se ne raspolaže mekinjama, dobar bi bio i ovas. Ukoliko je ovan mršav, tada je bolje načiniti smešu u pet težinskih delova kukuruza, 10 delova ovsa, tri dela pšeničnih mekinja i dva dela lanene sačme (ili nekog drugog belančevinastog koncentrata slične vrednosti i karakteristika).

Van sezone mrkanja ovnovima se daje manje koncentrovana hrana

U sezoni mrkanja, kvalitetnim priplodnjacima treba davati i takve belančevinaste koncentrate životinjskog porekla kao što su: obrano mleko, jaja i slično ili visokovredne krmne smeše. U zavisnosti od kvaliteta, dnevna količina koncentrata u obroku priplodnih ovnova može da iznosi 750 g do 1 kg. Na kraju treba reći i to da se van sezone mrkanja priplodni ovnovi mogu hraniti leti ispašom i dodatkom koncentrata obično do 250 grama, a zimi kvalitetnim senom (1-2 kilograma), sočnom hranom (silažom oko 0,5 kg, a repom oko 1 kg) i koncentratom (oko 250 g).


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Ovan Ovce Ovčarstvo Ishrana Stočarstvo Nenad Vujčić


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi