Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 20.05.2023. 10:30
  • Pčinjski okrug, Gornje Žapsko, Vranje

Kako izgleda biti jedini u selu koji prodaje mleko svojih krava?

Stočarstvom je Danijel Mihajlović počeo da se bavi pre deset godina kada se vratio iz Slovačke. Svoje današnje stado zapatio je od tri dedine simentalke koje je zatekao u štali.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.279
  • 605
  • 0

Zbog učestale kiše koja u poslednjih mesec dana gotovo neprestano kvasi plodne oranice u vranjskom kraju, mladi stočar Danijel Mihajlović iz sela Gornje Žapsko, kod Vranja, još uvek ne može da pokosi lucerku i livadsku travu na deset hektara zemlje. Otuda se našao u velikom problemu zato što treba da pripremi hranu za stado koga čine 15 krava muzara simentalske rase, isto toliko koza - francuska alpine i 30 ovaca rase virtemberg.

Čeka se na lepše vreme

Hteo bi on da obiđe svaku svoju njivu, ali ni to ne može da učini zbog blatnjavih atarskih puteva, koji su u tako lošem stanju da preko njih ne može ni traktorom. Uprkos tome ovaj ambiciozni tridesetpetogodišnji stočar je ipak, samo njemu znanim putanjama, uspeo da dođe do nekih njiva, a prizor koji je tamo zatekao još više ga je ražalostio. Ovo pogotovo kada je video da je na nekim mestima lucerka polegla.

"Ako se vreme ne prolepša petrpećemo ogromnu štetu", procenjuje zabrinuto naš sagovornik koji ističe da je zadovoljan stanjem žitarica i kukuruza koje je zasejao na oko devet hetara.

Pored goveda i koza, gaje i ovce

Njegov kukuruz, koga je zasejao početkom aprila meseca, nalazi se u fazi trećeg lista i čim mu to vreme bude dozvolilo krenuće sa tretiranjem protiv širokolisnih korova i prihranjivanjem.

Zapat od dedinih simentalki

Svoje poljoprivredne kulture Mihajlović isključivo neguje uz pomoć savetodavaca vranjske poljoprivredne službe kako bi uz njihovu pomoć dobio željene prinose. To je sebi dao u zadatak kada se pre deset godina vratio iz Slovačke na svoje imanje, počeo da čuva krave i intenzivno se bavi poljoprivredom. Svoje sadašnje stado bukvalno je zapatio od tri dedine simentalke koje je zatekao u štali. Veštačkim osemenjavanjem došao je do kvalitetnih grla i tako umnožavao stado krava koje danas broji dvadesetak grla.

"Njih 15 muzemo i predajemo mleko Mlekari "Zlatiborac" koja nam je po sklapanju ugovora dala laktofriz na korišćenje i mleko isplaćivala na svakih petanest dana. Nažalost, kako vreme odmiče kašnjenja su postala učestlija i sada novac za predato mleko dobijamo sa 45, pa i 50 dana zakašnjenja", tvrdi ovaj stočar.

Sve je krenulo od dedinih simentalki

On ističe da je dok mu je mlekara isplaćivala novac sa petnaest dana zakašnjenja redovno uzimao koncentrat za krave u poljoprivrednoj apoteci, ali da je prestao kada su zakašnjenja počela da budu sve veća. Da nevolja bude veća i cena otkupnog mleka je počela da pada tako da će od sada Danijel za predati litar mleka, umesto početnih 65 dinara, dobijati samo 45.

Moguć prelazak na tov bikova

Ova informacija njihovom domaćinu je saopštena u trenutku kada je planirao da poveća broj muznih grla na 20 komada. Za to, kaže ima uslova jer njegovo stado punih šest meseci provodi na paši.

"S obzirom da se krave više ne uzgajaju po našim selima bojim se da će jednog dana mlekare prestati da otkupljuju mleko i od nas koji ih još uvek držimo u štali", priča ovaj mladi entuzijasta koji kaže da će se ukoliko se to i desi odmah preorijentisati na tov bikova jer u svom kraju može da nađe kavlitetnu mušku telad koja se trenutno prodaje po ceni od pet do 5,2 evra po kilogramu žive vage, a ženska po ceni od 4,6 do 4,8 evra, dok se steona krava simentalske rase može prodati minimum za 1.600 evra.

Od kozijeg mleka, majka pravi sir

Uprkos tome što situacija u stočarstvu nije baš najsjajnija ovaj mladi čovek koji živi od svoga stada i dalje želi da se bavi ovim poslom i moli sve u resornom ministrarstvu da učine sve da proizvođači dobiju odgovarajuću otkupnu cenu mleka, da isplata premije za mleko i subvencije za stoku ne kasne.

Zato osim krava na svom gazdinstvu čuva i ovce i koze. Ovce ne muze jer svo mleko ostavlja jaganjcima, a od koza njegova majka pravi prvoklasni sir koga obožavaju njihove mušterije. On kaže da ne bi mogao da čuva toliku stoku da mu u tome ne pomažu supruga, brat, otac i majka, a uz čiju pomoć uskoro namerava da izgradi i novu štalu.


Foto prilog


Tagovi

Mlečno govedarstvo Koziji sir Cena mleka Tov bikova Simentalke Obilne padavine Polegla lucerka Danijel Mihajlović


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.