Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočna hrana
  • 18.08.2018. 11:30

Kako najbolje sačuvati seno za zimu?

Posle košenja trave na livadi i njenog sušenja, seno može da se čuva na otvorenom prostoru posebno određenom za tu namenu, u stogovima ili u posebno sagrađenim objektima poput: senjaka, šupa, nastrešnica, tavana i drugih.

Foto: Flickr / Florentina
  • 1.208
  • 29
  • 0

Kako objašnjava diplomirani inženjer stočarstva Safet Vesnić, posle košenja trave na livadi i njenog sušenja, seno može da se čuva na otvorenom prostoru posebno određenom za tu namenu, u stogovima ili u posebno sagrađenim objektima poput: senjaka, šupa, nastrešnica, tavana i drugih.

Zemljište mora biti ocedito

Vesnić napominje da, kada je reč o skladištenju sena u stogovima, oni moraju biti udaljeni najmanje 50 metara, od stambenih ili objekata za držanje stoke, te obezbeđeni od požara i naleta bujica. On naglašava da zemljište mora biti ocedito ili se ispod sena mora napraviti drenaža. Ta drenaža može da bude od kamena, betona ili u obliku podova od drvenog materijala. Oko stogova obavezno treba iskopati kanale za odvodnjavanje. Prema Vesnićevim rečima, seno se dene u plastove isključivo ako u sebi sadrži najviše 18-22% vlage, a to se radi samo po lepom vremenu. Ono se mora dobro slagati i gaziti (naročito po sredini), a stog se mora pravilno formirati, završiti i pokriti. Kada se to odradi, seno treba sa strane očešljati grabuljama.

Zašto su bale omotane folijom najbolje rešenje?

Stogove obezbediti da ih ne jede stoka pre vremena

Ovakvi stogovi obično su visoki od 4-7 metara, a u osnovi široki od 4-6 metara. Kada se završe, ovi stogovi se obezbeđuju lemezima. Njih je neophodno ograditi da ih stoka ne bi jela pre zime. Prilikom upotrebe, seno se seče posebnim nožem vertikalno (odozgo na dole). Kada je reč o senjacima i ostalim pokrivenim prostorijama, u kojima se čuva seno, u zimskom periodu, one moraju biti zaštićene od kiše, a oko njih se moraju napraviti odvodni kanali. Vesnić napominje da takvi objekti moraju imati i dobru ventilaciju kao i da bi se sprečilo kvarenje sena u njima.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Seno Safet Vesnić Stočarstvo Plastovi Stogovi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer