Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša krava
  • 15.01.2016. 08:00

Kako naučiti krave da pasu određene korove?

Krave mogu da se nauče da jedu širokolisne korove, koji mogu ponuditi veći odnos hranjivih materija od listova do stabljike. Oko 30 odsto pašnjaka čine biljke koje krave normalno ne žele pasti. Ako ih naučite da jedu te biljke, možete postići veću profitabilnost.

  • 568
  • 39
  • 0

Proizvođači mleka u Oregonu imali su problem sa izbirljivim kravama. Džon Banseno danas posmatra svoju idiličnu farmu Monmouth, na kojoj je ne tako davno pokušavao da natera svoje krave da pasu trave koje rastu na pašnjaku. Naime, izbirljiva kravlja nepca su nagrizala produktivnost ove farme. Krave jednostavno nisu htele da jedu gorku travu zvanu štavelj (Rumek crispus) koja se širila preko Bansenovih pašnjaka, prenosi časopis modernfarmer.

A ako krave nisu jele korov, on bi se širio sve dok ne bi preuzeo potpunu kontrolu nad pašnjakom. "Svako ima sladak zub, a krave se po tome ne razlikuju od nas", kaže Bansen koji kao dobavljač Organic Valleia tretiranjem hemijskim sredstvima nikako nije mogao da iskoreni korov.

Trputac i cikorija spasili stvar

Bansen se pak odlučio za seme trputca i cikorije, nešto manje gorkih biljaka od štavelja na svom pašnjaku jer su one prirodni parazitoidi koji onesposobljavaju crvne parazite u životinjskim stomacima. Njegove krave počele su sa ispašom novih biljaka, a na Bansenovo zaprepašćenje, preselile su se s trputca i cikorije i na štavelj, sasvim slučajno. Sada, cela stada uživaju u ovoj, nekada pošasti.

Krave mogu da se istreniraju da jedu širokolisne korove

Iz toga proizlazi zaključak kako uslovno možemo uticati na ponašanje krava. Tokom godina, stočni pedagog Keti Vot govorila je farmerima i rančerima upravo to, kako se krave mogu istrenirati da jedu širokolisne korove, koji mogu ponuditi veći odnos hranjivih materija od listova do stabljike.

"Oko 30% pašnjaka čine biljke koje krave ne žele normalno pasti", kaže ona. "Ako ih naučite da pojedu tih 30%, možete imati više stoke ili pokrenuti one koje su na manjem mestu. Bićete profitabilniji". Pored toga, farmeri će uštedeti vreme i novac jer neće morati da zaprašuju ili kose tako često. Kao što Votova kaže "30% njegove krme će tako biti besplatno".

Kombinovati žitarice i trave

Vothova je već istrenirala 1.500 krava i 40 bizona da prošire raznolikost svog jelovnika, a proces je trajao samo 10 sati tokom 10 dana. Ona je utemeljila jutarnji i popodnevni ritual ispaše koji počinje sa kacama kravljih bombona poput zobi i ječma. Petog dana, pomešala je trave u kacama sa žitaricama. Obično će ga barem jedna krava pokušati da potraži i tako pojesti smesu. To postaje primer za ostatak krda i ubrzo svi prelaze na novi režim. "Omiljena mi je stvar u podučavanju kanadski čičak", kaže Votova. "Ako mogu naučiti kravu da ga jede, tada će jesti sve drugo na pašnjaku", piše Modern Farmer.


Tagovi

Krava Farma Korov Pašnjak Trava Širokolisni korovi Farmeri Trputac Štavelj Bizon Kanadski čičak


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao