• Stočarstvo
  • 16.02.2020. 08:00
  • Pčinjski okrug, Vranje

Kako odrediti starost kod ovaca?

Ovčari treba iz proizvodnje da isključuju ovce starosti od šest do sedam godina jer su im u tom uzrastu zubi prilično istrošeni, polomljeni i ispali. Tada su i manje mlečene, njihova jagnjad su manje otporna i imaju slabiji prirast i zbog toga su nerentabilne za dalji uzgoj.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.241
  • 147
  • 0

Proizvodnja u ovčarstvu može biti rentabilna samo ako vlasnik stada ovaca poseduje zdrava i mlada grla sa kojima može da ostvari najbolje rezultate u proizvodnji, a da bi proizvodnja bila na visokom nivou oni moraju starije ovce da povremeno zamene mladim produktivnijim grlima.

U praksi se pokazalo da je životni vek ovaca 12, 13 pa čak i 15 godina. Međutim, ovčari treba iz proizvodnje da isključuju ovce starosti od šest do sedam godina jer su im u tom uzrastu zubi prilično istrošeni, polomljeni i ispali. U tim godinama one su i manje mlečene, njihova jagnjad su manje otporna i imaju slabiji prirast i zbog toga su nerentabilne za dalji uzgoj. Takve ovce se teško prodaju na tržištu, a njihova cena je niska.

Starost na osnovu zuba sekutića

Jedan od načina da se utvrdi starost ovce je pregled njenih zuba. Povremeni pregled zuba kod ovaca bi trebalo da postane praksa svakog proizvođača. Srđan Zafirović, savetodavac za stočarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi u Vranju, ističe da je jedna od preciznijih metoda određivanja starosti ovaca, kada nemamo uvid u centralnu bazu za obeležavanje životinja, određivanje na osnovu zuba sekutića, i ovaj metod određivanja starosti je dosta precizan za ovce stare do 4 godine. Posle toga se starost određuje na osnovu razmaka, ljuljanja i istrošenosti zuba.

Kako odrediti starost ovaca i koza?

"Odrasla ovca ima 32 zuba. Od toga 24 kutnjaka i to po 12 na gornjoj i donjoj vilici i osam sekutića u donjoj vilici. Na svakoj strani gornje i donje vilice nalaze se po tri pretkutnjaka i kutnjaka. Prvi pretkutnjaci su mlečni i sa starošću se zamenjuju stalnim pretkutnjacima, a kutnjaci su stalni. U početku starosno doba ovaca se određuje na osnovu izbijanja mlečnih sekutića i po njihovoj zameni stalnim zubima. Sekutići se nalaze na donjoj vilici i to četiri para", kaže Zafirović.

Razlika između mlečnih i stalnih sekutića, se prema njegovim rečima, pravi na osnovu njihove građe. Mlečni su uži, vitkiji, ređi i belji. Stalni zubi su širi loptasti, zbijeniji i tamniji u odnosu na mlečne.

"Prvi par mlečnih sekutića javlja se odmah nakon jagnjenja, drugi par u drugoj nedelji, tako da do četvrte nedelje izbiju svi mlečni sekutići. U prvih mesec dana života jagnjetu izbijaju mlečni kutnjaci, tako da jagnje sa mesec dana starosti ima sve mlečne zube".

Menjanje mlečnih sekutića

Ovaj savetodavac podseća ovčare da se prvi par mlečnih sekutića kod jaganjaca zamenjuje stalnim u uzrastu od 12 do 14 meseci, a kod kasnostasnih u periodu od 15 do 18 meseci. Drugi par mlečnih sekutića menja se stalnim u uzrastu od 20 do 24 meseca. Treći se menjaju u trećoj godini, a četvrti do kraja četvrte godine. Kod grla koja su kasnostasna i slabije konstitucije, izbijanje stalnih zuba može kasniti do pola godine.

Razlozi zbog kojih se ovce izlučuju iz stada

"Nakon četiri godine (period izbijanja stalnih zuba), u periodu od dve do tri godine zubi ostaju nepromenljivi pa je u tom periodu teško odrediti starosno doba. U tom periodu starosno doba se određuje na osnovu trošenja zuba kada je direktno zavisan od načina ishrane. Ukoliko koriste kabastu hranu lošeg kvaliteta i veću količinu tvrde zrnaste hrane i ako imamo manji unos kalcijuma u organizam, usloviće brzo trošenje i pucanje zuba“, podvlači Zafirović.

Posle šest godina života, ovci zubi počinju da se klimaju i to je period kada ovca treba na osnovu starosti da se izdvoji iz stada. U osmoj i devetoj godini počinju da ispadaju zubi tako da sa 10 odnosno 11 godina ovca izgubi sekutiće. U međuvremenu, takva grla treba isključiti iz proizvodnje zbog rentabilnosti.


Tagovi

Starost ovaca Sekutići Mlečni zubi kod ovaca Rentabilnost ovčarstva Srđan Zafirović


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.