• Obnavljanje stada
  • 06.11.2019. 08:00

Razlozi zbog kojih se ovce izlučuju iz stada

Odabir podmlatka vrši se u skladu sa odgovarajućim selekcijskim postupcima i kriterijumima i tako se poboljšava genetski potencijal ovaca za određenu proizvodnju, bilo da je u pitanju proizvodnja mleka, vune ili mesa.

Foto: Bigstockphoto/heebyj
  • 149
  • 26
  • 1

Izlučivanjem starih i niskoproizvodnih životinja iz osnovnog stada i uvođenjem u priplod odabranog podmlatka, održavamo poželjnu brojnost i poboljšavamo kvalitet. Odabir podmlatka vrši se u skladu sa odgovarajućim selekcijskim postupcima i kriterijumima i tako se poboljšava genetski potencijal za određenu proizvodnju, bilo da je u pitanju proizvodnja mleka, vune ili mesa.

Neplodnost kao osnovni razlog izlučivanja

Kada je reč o sprovođenju izlučenja pojedinačnog grla iz stada, postoji više razloga zbog kojih je dalje zadržavanje tog grla ekonomski neopravdano jer predstavlja povećan trošak i manje unosnu proizvodnju. Najčešće se ovce izlučuju iz priploda, na osnovu pojedinačnih ili kombinacijom sledećih razloga: neplodnost, bolest, eksterijerne mane, starost, niska proizvodna svojstva i dr. Neplodnost je najvažniji i najčešći razlog izlučivanja ovaca. Sama ishrana, držanje i nega neplodnih ovaca povećava troškove i smanjuje produktivnost stada.

Ishrana jagnjadi nakon odlučivanja

Kada je u pitanju ovaj razlog izlučenja, on mora biti zasnovan na tačnim podacima iz matične evidencije o pripustu i jagnjenju i analizi eventualne uloge ovna u neplodnosti ovce. U ovu grupu razloga ubrajaju se i ovce koje su pobacile i koje su imale razne oblike teških jagnjenja. Kada je reč o bolestima, kao razlogu izlučenja ovaca, važno je utvrditi da li se radi o hroničnim ili naslednim oboljenjima.

Obavezno sprečavanje zaraznih oboljenja

Posebnu pažnju treba obratiti na sprečavanju širenja zaraznih bolesti koje za posledicu mogu imati velike ekonomske štete po same proizvođače. Najčešće bolesti koje se javljaju u ovčarskoj proizvodnji su upale vimena, zarazna šepavost, upale oka i druga oboljenja. Pri razmatranju razloga za izlučenje zbog bolesti, neophodna je konsultacija sa veterinarom.

Ishrana priplodnih ovnova važna za vitalnost jagnjadi

Spoljne mane i nepravilnosti u građi tela najčešće se odnose na građu vimena, ispadanje zuba, razne povrede glave, trupa i nogu zbog kojih se životinje otežano kreću i hrane. Iz tog razloga, stado treba redovno obilaziti i kontrolisati najmanje dva puta u toku godine a pred sezonu pripusta obavezno. Uz opšti pregled životinje uključiti i opipavanje vimena, pregled papaka i stav nogu kao i stanje zuba.

Starost, kao razlog izlučenja treba posmatrati dvojako. Uvreženo je mišljenje da je proizvodni vek ovaca oko šest godina i da ih tada treba izlučiti. Ipak, grla koja se redovno jagnje i daju jagnjad dobrog kvaliteta, ne treba automatski izlučivati zbog starosti već treba proceniti da li ovca može izneti još jedno jagnjenje odnosno ostati u priplodu još jednu ili više godina. Zbog niske proizvodnje izlučuju se ovce koje daju slabije potomstvo, sa sporim i nižim prirastom kao i grla koja imaju proizvodnju mleka ispod proseka stada, objašnjava diplomirani inženjer stočarstva, Nebojša Brajović, iz PSSS Čačka.


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Osnovno stado Odabrani podmladak Produktivnost stada Teška jagnjenja Upale vimena Opipavanje vimena