Odabir podmlatka vrši se u skladu sa odgovarajućim selekcijskim postupcima i kriterijumima i tako se poboljšava genetski potencijal ovaca za određenu proizvodnju, bilo da je u pitanju proizvodnja mleka, vune ili mesa.
Izlučivanjem starih i niskoproizvodnih životinja iz osnovnog stada i uvođenjem u priplod odabranog podmlatka, održavamo poželjnu brojnost i poboljšavamo kvalitet. Odabir podmlatka vrši se u skladu sa odgovarajućim selekcijskim postupcima i kriterijumima i tako se poboljšava genetski potencijal za određenu proizvodnju, bilo da je u pitanju proizvodnja mleka, vune ili mesa.
Kada je reč o sprovođenju izlučenja pojedinačnog grla iz stada, postoji više razloga zbog kojih je dalje zadržavanje tog grla ekonomski neopravdano jer predstavlja povećan trošak i manje unosnu proizvodnju. Najčešće se ovce izlučuju iz priploda, na osnovu pojedinačnih ili kombinacijom sledećih razloga: neplodnost, bolest, eksterijerne mane, starost, niska proizvodna svojstva i dr. Neplodnost je najvažniji i najčešći razlog izlučivanja ovaca. Sama ishrana, držanje i nega neplodnih ovaca povećava troškove i smanjuje produktivnost stada.
Kada je u pitanju ovaj razlog izlučenja, on mora biti zasnovan na tačnim podacima iz matične evidencije o pripustu i jagnjenju i analizi eventualne uloge ovna u neplodnosti ovce. U ovu grupu razloga ubrajaju se i ovce koje su pobacile i koje su imale razne oblike teških jagnjenja. Kada je reč o bolestima, kao razlogu izlučenja ovaca, važno je utvrditi da li se radi o hroničnim ili naslednim oboljenjima.
Posebnu pažnju treba obratiti na sprečavanju širenja zaraznih bolesti koje za posledicu mogu imati velike ekonomske štete po same proizvođače. Najčešće bolesti koje se javljaju u ovčarskoj proizvodnji su upale vimena, zarazna šepavost, upale oka i druga oboljenja. Pri razmatranju razloga za izlučenje zbog bolesti, neophodna je konsultacija sa veterinarom.
Spoljne mane i nepravilnosti u građi tela najčešće se odnose na građu vimena, ispadanje zuba, razne povrede glave, trupa i nogu zbog kojih se životinje otežano kreću i hrane. Iz tog razloga, stado treba redovno obilaziti i kontrolisati najmanje dva puta u toku godine a pred sezonu pripusta obavezno. Uz opšti pregled životinje uključiti i opipavanje vimena, pregled papaka i stav nogu kao i stanje zuba.
Starost, kao razlog izlučenja treba posmatrati dvojako. Uvreženo je mišljenje da je proizvodni vek ovaca oko šest godina i da ih tada treba izlučiti. Ipak, grla koja se redovno jagnje i daju jagnjad dobrog kvaliteta, ne treba automatski izlučivati zbog starosti već treba proceniti da li ovca može izneti još jedno jagnjenje odnosno ostati u priplodu još jednu ili više godina. Zbog niske proizvodnje izlučuju se ovce koje daju slabije potomstvo, sa sporim i nižim prirastom kao i grla koja imaju proizvodnju mleka ispod proseka stada, objašnjava diplomirani inženjer stočarstva, Nebojša Brajović, iz PSSS Čačka.
Izvori
Tagovi