Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 12.03.2018. 14:00

Ishrana jagnjadi nakon odlučivanja

Nakon odlučivanja, proizvodne performanse jagnjadi zavise od kvaliteta biljne hrane, kao i obima njenog konzumiranja.

Foto: Pixabay / TheDigitalArtist
  • 1.344
  • 112
  • 0

Nakon odlučivanja, proizvodne performanse jagnjadi zavise od kvaliteta biljne hrane, kao i obima njenog konzumiranja. Da bi se konzumiranje koncentrata pospešilo i izbegao dodatni stres, ne bi trebalo menjati početni koncentrat sa smešom za porast, nego je to potrebno činiti od jedne do dve nedelje kasnije, savetuje Radosav Vujić iz PSSS Valjevo i dodaje:

"Prelaz sa jednog na drugi koncentrat, takođe, obavljati postepeno, mešavinom prvo manjih, a zatim većih količina koncentrata sa prethodnim, tokom 7-14 dana prelaznog perioda. Sve to vreme, količina koncentrata se ne ograničava, već se daje po volji. Do koje će se dnevne količine dalje ići, zavisi od mogućnosti gazdinstva, kvaliteta voluminozne hrane, kondicije i kvaliteta jagnjadi".

Koliko prirast je potreban?

Dalje povećanje kod jagnjadi za priplod se obustavlja kada dnevno konzumiranje koncentrata dostigne 300 g po grlu. Povećane potrebe se podmiruju se povećanim utroškom sena ili paše. Prosečan dnevni prirast u ovom periodu bi trebalo da bude oko 200-250 g, a posle toga se smanjuje. 

Gajenje jagnjadi do zalučenja

Za priplodnu žensku jagnjad u uzrastu od pet do 12 meseci, u toku vegetacije, najbolja je paša. Ako je paša kvalitetna i ima je dovoljno, prihranjivanje sa koncentratima može potpuno da izostane. Uz dobru ishranu, u ovom periodu se ostvaruje prosečan dnevni prirast od 150g-200 g. Ako je ishrana nedovoljna, tada se dobijaju grla manje telesne mase, plitkih i uskih grudi, kratkog trupa, visokih nogu, sa malom količinom vune koja je uvek lošijeg kvaliteta.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Jagnjad Radosav Vujić Ishrana Odlučivanje Koncentrat Paša


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.