• Ovce
  • 26.08.2018. 11:00

Kako povećati plodnost ovaca

Kako ekstenzivno ovčarstvo, a kako intenzivno, utiču na plodnost ovaca i šta je potrebno da bi se povećao broj ojagnjenih jagnjadi po ovci objašnjava dipl. ing stočarstva Nebojša Brajović iz PSSS Čačak.

Foto: Pixabay / Free-Photos
  • 3.211
  • 195
  • 0

Na pitanje kako povećati plodnost ovaca, odgvor je jednostavan. Potrebno je postaviti realne oplemenjivačke ciljeve u odnosu na sistem gajenja. Tako se ostvaruje optimalna plodnost.

Ekstenzivan sistem gajenja ovaca nije za veći broj jagnjadi

Ekstenzivan sistem gajenja ovaca karakterističan je uglavnom za planinska područja. On podrazumeva jedno jagnjenje godišnje. Uz sistem, i proizvodnja stočne hrane je na niskom nivou, a prihranjivanje ovaca i jagnjadi u kritičnim periodima gajenja se ne primenjuje. Takvi uslovi pogodni su za dobijanje jednog jagnjeta po ovci godišnje, dok su blizanci i veći broj ojagnjenih jagnjadi nepoželjni, zbog veće smrtnosti i težeg odgajivanja. Upravo zbog ovoga se ne preporučuje forsiranje visoke plodnosti ovaca.

Intenzivno ovčarstvo ne bi trebalo da forsira više od trojki

Intenzivno ovčarstvo zahteva stvaranje uslova za dobijanje maksimalnog broja jagnjadi po ovci i godini. To podrazumeva ishranu u skladu sa savremenim normativima. Ovakav vid proizvodnje pogoduje ravničarskim i brdskim područjima, jer ona mogu da obezbede proizvodnju dovoljnih količina kvalitetne stočne hrane. Plodnost ovaca treba da bude oko dva jagnjeta po ovci. Poželjne su i trojke, ali veći broj od toga nije, jer je odgajivanja u prvom mesecu života teže.

Smrtnost jagnjadi se u normalnim uslovima kreće između 10% i 20%

Veći broj jagnjadi po ovci (dvojke, trojke), zahteva primenu takve tehnologije odgoja koja će obezbediti da se što veći broj ove jagnjadi održi u životu do određene klanične težine, napominje dipl. ing stočarstva Nebojša Brajović iz PSSS Čačak i dodaje: "Smrtnost jagnjadi u toku procesa jagnjenja i prvih dana posle jagnjenja se u normalnim uslovima kreće između 10% i 20% i predstavlja veliki uzrok smanjenja ukupnog broja proizvedene jagnjadi. Većina jagnjadi ugine tokom prvih nekoliko dana po rođenju, što je uglavnom izazvano neadekvatnom ishranom, slabog materinskog instikta ili slabe vitalnosti jagnjadi. Manjim delom uginuća su posledica infektivnih bolesti". 

Kako povećati broj ogdojenih jagnjadi?

Važno je napomenuti da rađanje većeg broja jagnjadi, kod nekih ovaca može da izazove stres. To može da utiče na ponašanje majke i da dovede do smanjenja lučenja mleka ili odbijanja da doji. Broj odgajenih jagnjadi može se povećati tehnološkim postupcima i dodatnom prehranom. Veštačko napajanje je jedna od mera koja se preporučuje odmah po rođenju. Ono se vrši sa oko 60 ml ovčijeg ili kravljeg kolostruma po jagnjetu.

Kako do veće plodnosti ovaca?

Povećanje plodnosti, odnosno broja ojagnjenih jagnjadi po ovci, može se postići:

  • gajenjem rodnijih rasa ovaca,
  • poboljšanom ishranom,
  • tretmanom ovaca gonadotropnim hormonima,
  • poboljšanjem uslova držanja i
  • zdravstvenog stanja priplodnih grla.

"Izrada konkretnih programa odgajivanja za određena područja i farme baziranih na iznetim metodama može dovesti do povećanja proizvodnje a samim tim i većeg profita", zaključuje Brajović.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Pročitaj više »

Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Ovčarstvo Ekstenzivno ovčarstvo Intenzivno ovčarstvo Nebojša Brajović PSSS Čačak Veštačko napajanje Smrtnost jagnjadi Plodnost ovce


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.