Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 11.11.2018. 15:00

Kako pripremiti ovce za jagnjenje?

Pre početka perioda jagnjenja treba spremiti prostor i pomoćna sredstva za jagnjenje, prihvatanje i odgoj jagnjadi. Ovčarnik mora da bude izđubren, opran, dezinfikovan, čist i suv, a evo šta još treba uraditi kako bi dolazak jagnjadi na svet protekao što jednostavnije i bez komplikacija.

Foto: Flickr / Wendy Piersall
  • 1.585
  • 82
  • 0

Bremenitost ovaca traje pet meseci, pa stoga naročitu pažnju treba posvetiti uslovima držanja. Kako napominje savetodavac za stočarstvo - Nebojša Brajović, ovce ne smeju biti izložene "gužvanju" u stadu, nepotrebnoj jurnjavi po objektu ili na pašnjaku, to jest mora se sprečiti uticaj stresa koji bi mogao da izazove pobačaj. On dodaje da u završnoj fazi bremenitosti posebnu pažnju treba posvetiti ishrani ovaca, jer se ovce ne smeju hraniti buđavom i smrznutom hranom.

Izbaciti silažu iz ishrane bremenitih ovaca

Brajović naglašava da silažu treba isključiti iz ishrane do perioda nakon jagnjenja zato što što loše pripremljena silaža može negativno da utiče na stanje organizma. Umerena šetnja u završnoj fazi bremenitosti po lepom vremenu u ispustima oko farme ima povoljan efekat na lakše jagnjenje, ukoliko jagnjenje pada tokom zimskih meseci.

Pramenke otpornije na niže temperature od drugih plemenitih rasa

Brajović objašnjava da pre početka perioda jagnjenja treba spremiti prostor i pomoćna sredstva za jagnjenje, prihvatanje i odgoj jagnjadi. Ovčarnik mora da bude izđubren, opran, dezinfikovan, čist i suv, dok temperatura vazduha u prostoru za jagnjenje treba da bude u intervalu 15°C-18°C. To se postiže zatvaranjem suvišnih otvora balama slame i drugim priručnim materijalima. Ukoliko je temperatura niža od 10°C, prostor se mora zagrevati grejalicama ili infracrvenim lampama raspoređenim iznad boksa. Brajović dodaje da su pramenke su vrlo otporne na niske temperature, te mogu da se hrane i jagnje na snegu, pa čak i zimuju, što ne važi za plemenite rase. U uslovima intenzivnog ovčarenja potrebne su optimalne temperature jer u protivnom uginuća mogu da budu preko 50%.

Obezbediti boksove za jagnjenje i odgoj jagnjadi

U vreme jagnjenja, treba obezbediti posebne delove - boksove u ovčarniku gde će se obavljati jagnjenje i odgoj jagnjadi. Najbolji su individualni boksovi površine 2-3 m2, visine 70-80 centimetara, izgrađeni od drveta u vidu pokretnih lesa koje se mogu po potrebi premeštati i koristiti za druge namene. Metalne rešetkaste pregrade se mogu koristiti, ali se ne preporučuju zbog podložnosti koroziji. Unutrašnjost boksa se zastire slamom debljine 20-30 centimetara.

Pravilno obeležavanje jagnjadi veoma važno

U pripremne radnje, pred početak jagnjenja, takođe spada i obezbeđenje dovoljnog broja hranilica i pojilica za podmladak. Zbog lakše identifikacije jagnjadi, treba obezbediti masnu farbu i metalne brojeve od 1-9 radi obeležavanja svakog jagnjeta i ovce istim brojem na bočnoj strani tela radi čuvanja identiteta. Nebojša Brajović na kraju ističe da se ovcama koje se jagnje skinuti mora ošišati vuna između zadnjih nogu radi lakšeg sisanja budućih jagnjadi i da ne dolaze u kontakt sa prljavštinom koja se skuplja na vuni u toj regiji i podseća na to pre jagnjenja treba pripremiti makaze za presecanje pupčane vrpce i jod za dezinfekciju.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Bremenitost Jagnjenje Ishrana Prostor Ovčarnik Dezinfekcija Obeležavanje jagnjadi Nebojša Brajović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)