Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Govedarstvo
  • 16.08.2018. 18:30

Kako se izboriti sa burnim temperamentom goveda

Nakon što se naviknu na vlasnika, goveda postaju nežna i poslušna.

Foto: Pixabay / hschmider
  • 968
  • 87
  • 0

Bikovi, a posebno krave, poznati su po nemirnoj naravi. Razlog je najčešće strah ili nedostatak navika, a ređe loš karakter. Posle nekog vremena, kada se naviknu na vlasnika, postanu nežni i poslušni. Oni se kao i psi vežu za gazdu, koji ih hrani i brine o njima. Ukoliko se goveda slobodno kreću, pre će se uplašiti novih i nepoznatih ljudi, nego oni koji su na vezu, pišu Agro Novinite.

Bikovi ne vole strance

Bikovi se pri prvom susretu sa nekim mogu ponašati neprijato, jer ne vole strance. Dakle, nasuprot uverenjima, koja su pogrešna - oni nemaju loš karakter, samo im je potrebno malo vremena da steknu poverenje. Biće prijateljski nastrojeni prema vlasniku, sve dok je on miran, strpljiv i dosledan.

Krava otvara usta i plazi se? Uplašena je!

Ukoliko se dešava da se krava plazi prilikom dodira, odnosno muže, da otvara usta, pa čak i da počinje da muče, znači da je uplašena. Ovo se postepeno mora prevazići. Dok se ne navikne na novog vlasnika, davaće male količine mleka. Ukrotićete je tako što ćete joj masirati vime, razgovarati sa njom nežno i mirno, održavati je čistom, upoznati je sa aparatom za mužu, ukoliko postoji - stavljati joj kraj glave dva tri dana, kako bi se navikla na zvuk. Potrebno je d abudete strpljivi i nikako grubi!


Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Krave BIkovi Temperament Narav Kroćenje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.