Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pulenje
  • 11.06.2024. 07:30

Kako se puli magarica i kada joj treba pomoći?

Mnogo je zanimanja izazvao video pulenja magarice Zorke u Crnoj Gori. Šta treba osigurati ovim životinjama pre nego na svet donesu mlado i u kom slučaju im pomagati?

Foto: Shutterstock/Rastislav Bado
  • 104
  • 50
  • 0

Video pulenja magarice Zorke kako na farmi, ležeći na travi, uz pomoć čoveka donosi na svet svoje mlado pobudio je veliki interes pratilaca FB stranice Farma magaraca Maritnići iz Spuža u susednoj Crnoj Gori. 

Ovaj prikaz je i edukativnog karaktera. Dakle, tamo piše kako pulenje (partus) magarice prolazi kroz tri faze

Prva je faza uznemirenosti, gubljenja apetita te čestog ustajanja i leganja usled bolnih kontrakcija. Nakon toga nastupa sam porođaj, a u zadnjoj fazi odbacuje posteljicu. 

Kako pomoći magarici? 

Nadalje pišu da kada se magarica puli, imamo dve opcije - da ostavimo prirodi da odradi svoje ili da pomognemo životinji. 

"Ovo može potrajati, iscrpiti magaricu i mlado i biti prilično bolno. Ako se radi o prvorotki, dužina trajanja pulenja je velika, a bol zaista nesnosna, jasno se čuje stenjanje tokom kontrakcija", opisuju dodajući da je druga opcija pomoć izvlačenjem mladunčeta. 

"Ono se izvlači onda kada ona ima kontrakciju, tj. grčenje mišića materice. Ako joj se pomogne, porođajne muke traju znatno kraće, svega par minuta, a oboje brže ustaju", navode zaključivši kako je na njihovoj farmi svako pulenje bilo uspešno i za majku i za bebu s tim da je ono gde su pomagali uzrokovali manje mučenja za oboje. 

Šta treba obezbediti? 

Magarici treba osigurati čist prostor u kom će na svet doneti svoje mlado. Idealno bi bilo da u njemu bude mesec dana pre, kako bi izgradila odgovarajuća antitela za sebe i pule, navodi Doneky Sanctuary. Najbolje je da to bude velika, prostrana štala, a pod prekriven čistom slamom. Prostirka u vidu piljevine i sličnih materijala nije dobra jer mlado može udahnuti sitne komadiće ili se mogu zalepiti za njegove oči. Treba ukloniti sve oštre predmete. 

Ističu kako sam porođaj traje oko 40 minuta te da je normalan položaj magareta da izlazi glavom između prednjih nogu. U ovom radu se naglašava kako treba tek tiho posmatrati porođaj i proveriti da su nosnice puleta čiste od opne ili sluzi. 

Većina magarica se puli ležeći, a ako to čini u stajaćem položaju, treba uhvatiti pule i držati ga blizu vulve kako bi se sprečilo moguće pucanje pučane vrpce. Ona će prirodno ostati netaknuta sve dok se magarica ili mlado ne pomaknu, a što je vreme do kada će vitalna krv iscuriti iz posteljice. U slučaju da pupčana vrpca prerano pukne, treba je zavezati kako bi se izbegao gubitak krvi magareta te ga dezinfikovati antiseptičkim preparatom po preporuci veterinara. 

Napominju da ako umesto glave i nogica prvo krene izlaziti crvena vrećica, da to znači kako se posteljica odvojila i izlazi pre magareta što je opasno jer ono tada ostaje bez zaštite posteljice i kiseonika. Tada se mora odmah priskočiti u pomoć i izvući mlado van. 

Nakon pulenja 

Magarica će osušiti i očistiti pule lizanjem, što pomaže procesu povezivanja. U slučaju da ga ne liže, protrljajte ga peškirom i približite njušci majke kako biste podstakli njeno zanimanje. Nakon kratkog odmora mlado će pokušati ustati, uz puno neuspešnih pokušaja. Magarica bi trebalo da izbaci posteljicu unutar sledećeg sata, a ako do toga ne dođe unutar dva sata, zovite veterinara. 

Proverite da li su oči magareta otvorene i svetle, te jesu li desni promenile boju iz početne tamnoružičaste u svetloružičastu. Disanje mu mora biti ravnomerno, do 60 udisaja u minuti. 

Kada je reč o sisanju, prvo hranjenje bi trebalo da bude u roku dva do četiri sata nakon pouljenja, a pule bi u prvih 12 sati trebalo da popije jednu do dve litre kolostruma koje sadrži bitna antitela. Iskusnije magarice će pomoći magaretu prilikom traženja vimena, a ako su prvorotke i neiskusne treba im pomoći ili zvati veterinara. 

Unutar dvadeset i četiri sata mlado će se već brzo i sigurno kretati. I njemu i majci treba osigurati dovoljno prostora i sunčeve svetlosti. Drugi magarci mogu biti agresivni, pa čak i oni koji inače imaju miran temperament. 

Treba paziti da se pule ne umokri ili ne prehladi, a ako je bezvoljno, treba kontaktirati veterinara.  

U prvih nekoliko nedelja jedino što mu od hrane treba je majčino mleko, ali će uskoro i samo grickati seno ili travu. 

A kako je Zorka donela na svet svoje mlado, uz pomoć čoveka, pogledajte u videu: 


Tagovi

Pulenje Pule Porađanje magarice Pomaganje magarici Magare Mlado Farma magaraca Maritnići


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.