Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neizlečiva virusna bolest
  • 21.02.2018. 16:00

Kako suzbiti artritis encefalitis koza?

Virus se širi preko hrane, preko zajedničkih jasala, preko pljuvačke, vazduhom, polnim putem, izmuzištem, dubokom steljom, a moguće je širenje tokom sprovođenja raznih veterinarskih mera. Jednom obolela životinja je doživotni izlučivač virusa.

  • 1.776
  • 93
  • 0

Artritis encefalitis. Artritis - zapaljenje zglobova. Encefalitis - zapaljenje mozga. Zapaljenje zglobova se javlja kod odraslih koza, a zapaljenje mozga kod mlađih jedinki, najčešće do jedne godine starosti. Ovako najjednostavnije ovo oboljenje predstavlja Dejan Bugarski iz Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad.

"O ovoj bolesti pričamo, pošto su se pojedini proizvođači uverili u posledice. Neki sa životinjama u svom stadu, a drugi koji su probali da prodaju koze. Artritis encefalitis prouzrokuje virus i spada u grupu tzv. sporih infekcija. Tu je zamka koja omogućava širenje bolesti. Oboljenje je doživotno. Jednom obolela životinja je doživotni izlučivač virusa. Oboljenje se ne može lečiti. Ne postoji vakcina. Jedina srećna okolnost je što bolest nije opasna po ljudsko zdravlje", objašnjava Bugarski.

Kako dolazi do zaražavanja životinja?

Zaražavanje životinja na farmama dolazi najčešće u prvim danima života uzimanjem prvog mleka.

"Kada se kreće u suzbijanje bolesti na farmi, obično se vodi računa o tome da jarad ne dobijaju nepasterizovano majčino mleko. Ali se često zanemari činjenica da se jarad mogu zaraziti u bilo kom periodu kasnijeg života, zato što se virus širi preko hrane, preko zajedničkih jasala, preko pljuvačke, vazduhom, polnim putem, izmuzištem, dubokom steljom, a moguće je širenje tokom sprovođenja raznih veterinarskih mera.  Uz to moguće je prenošenje sa ovaca na koze", napominje Bugarski.

Dejan Bugarski
Bugarski:  Jednom obolela životinja je doživotni izlučivač virusa. ​​​

Simptomi artritis encefalitisa

Dodaje da postoji pet genotipova i više podtipova virusa i da oni mutiraju od onih koji ne prave do onih koji čine značajnu štetu:

"Od samog zaražavanja pa do ispoljavanja simptoma mogu da prođu meseci i godine. Ali kroz sve to vreme životinja je izvor zaraze za druge životinje. I to je razlog što se virus toliko proširio. Ima jedinki koje su celoga života zaražene i nikada neće ispoljiti kliničku sliku".

U kasnijem toku bolesti dolazi do otoka zglobova, zbog čega je kretanje životinja otežano. Može se javiti mastitis. Može se javiti i hronično zapaljenje pluća, kada je prisutno otežano, ubrzano disanje. Vrlo često se viđa mršavljenje životinje. Kod mladih životinja, gde dolazi do zapaljenja mozga, životinje pokazuju nekoordinisano kretanje.

Da se ne bi vizuelno pogrešilo u proceni bolesti, laboratorijska dijagnostika će jedina pozdano dati odgovor na pitanje - da li je životinja zaražena. Ono što je problem je da od momenta zaražavanja životinje, pa do pojave antitela, može da prođe nekoliko meseci. To znači da je životinja koja je zaražena i potencijalni izvor zaraze za druge životinje nekoliko meseci nevidljiva za laboratorijsku dijagnostiku.

Kako pristupiti iskorenjivanju infekcije?

Teorijski - trebalo bi preseći sve puteve zaražavanja novih životinja, a vremenom, sa obrtom stada da prevagnu životinje koje su nezaražene, a zaražene izuzimati iz proizvodnje. Praktično - to se može sprovesti, ali je potrebno puno znanja, strpljenja, i na kraju novca. Dejan Bugarski navodi koje su to faze u iskorenjivanju bolesti:

"Prvi korak je ishrana pasterizovanim kolostrumom na 45°C u trajanju od sat vremena. Zatim dalja ishrana pasterizovanim mlekom ili zamenom za mleko i obavezno razdvajanje jaradi od odraslih životinja. Upravo da bi presekli širenje virusa sa nezaraženih na zaražene jedinke".

Unutar stada se može primeniti više metoda: da se razdvajaju zaražene od nezaraženih jedinki, da li će sve ostati u istom stadu, da li će se pristupiti klanju jedinki ako je njihov broj mali koju bi trebalo da prati dalja provera ostalih tzv. seronegativnih koza.

Pod hitno doneti Nacionalni program suzbijanja artritisa encefalitisa

Predsednik Saveza udruženja kozara i ovčara Srbije Milan Rainović kaže da propisi koji su na snazi neće rešiti problem. Nedvosmisleno bi trebalo definisati Nacionalni program iskorenjivanja bolesti artritis encefalitis. Prema njemu on bi trajao pet godina. Slično rešenje je na snazi u susednoj Hrvatskoj.

I za kraj, preporuka kozarima da na svojim farmama imaju pripremljeno odelo i čizme za veterinare, pošto postoji opasnost da sa drugih farmi prenesu ovo zarazno oboljenje.

Foto: Đorđe Simović


Tagovi

Milan Rainović Dejan Bugarski Artritis encefalitis Koza Jare Bolesti koza


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."