Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 05.01.2021. 18:00

Kako telenje u određenoj starosnoj dobi utiče na proizvodnju mleka?

Najviši rezultati zabeleženi su kod grla koje su se telile između 33. i 35. meseca života, a tokom prve laktacije dale su oko 8.500 kg mleka.

Foto: Bigstock/tilo
  • 85
  • 11
  • 0

Istraživanje sprovedeno u Belgiji i Holandiji pokazalo je da vreme prvog telenja može uticati na količinu mleka koje krave proizvode tokom prve laktacije, piše farmer.pl.

Produktivnost tokom prve laktacije je važno ekonomsko obeležje. Prema istraživačima, jedan od načina predviđanja količine mleka proizvedenog u prvoj laktaciji je beleženje starosti junice u vreme prvog telenja.

Proizvodnja mleka zavisi od starosti krava

Studija je prikupila podatke više od četiri miliona junica. Međutim, iz istraživanja su bile isključene životinje koje nisu imale potpune informacije o svojim roditeljima, te one koje su se telile pre 21. meseca starosti ili nakon navršenih 35. Osim toga, izostavljene životinje su i one koje su imale razdoblje laktacije od 250 i manje dana ili 750 i više. To je rezultiralo smanjenjem njihovog broja za istraživanje na 3,8 miliona.

U roku od 15 godina, gotovo 60 odsto se telilo između 24. i 27. meseca života i dale su u proseku 8.100 kg mleka. Najmanji prinos primećen je kod teljenja u 21. mesecu sa prosekom od 7.400 kg mleka. Suprotno tome, najviši rezultati zabeleženi su kod životinja koje su se telile između 33. i 35. meseca, a tokom prve laktacije dale su oko 8.500 kg mleka.

Ranije telenje može nadoknaditi troškove

Iako je veća proizvodnja mleka važan učesnik profitabilnosti prve laktacije, nije i jedini koji treba uzeti u obzir. S jedne strane, junice koje se tele u mlađoj dobi mogu ranije da nadoknade troškove uzgoja, kao što je potrošnja hrane, ali i ostaviti više potomaka. Ali, s druge strane studija je dokazala da mlađe proizvode manje mleka, što smanjuje prihode tokom prve laktacije.

Starije junice koje su se otelile nakon 2,5 godine starosti su dale više mleka tokom prve laktacije, ali treba napomenuti da su jele i više hrane zbog čega su troškovi njihovog uzgoja bili veći.

Dakle, starosna dob u toku prvog telenja junice odnosno odabranih ženskih rasplodnih grla koja se još nisu telila, može biti odrednica mlečnosti tokom prve laktacije. Međutim, starost ne bi trebalo da bude jedini kriterijum pri odluci hoće li se uzgajati. Istovremeno, treba uzeti u obzir i ostale učesnike poput visine i težine životinje.


Tagovi

Mlečnost Telenje Proizvodnja mleka Istraživanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao