Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 27.09.2022. 13:30

Kako u BiH i u Crnoj Gori rešavaju problem nestašice mleka?

Dok komšije svoj nedostatak mleka rešavaju "četvoronožnom sirovinom", u Srbiji se izgleda drugačije razmišlja.

Foto: Maja Celing Celić
  • 174
  • 51
  • 0

Programom podele junica proizvođačima, u Republici Srpskoj biće rešen problem pada proizvodnje mleka, rekao je entitetski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, istakavši da bi naredne godine, kao efekat primene programa, u RS trebalo da bude obezbeđeno novih pet miliona litara mleka, vesti su iz BiH.

Naglasio je kako je do sada stiglo oko 900 grla, i da se očekuje novih 1.000 junica naredne godine koje će nakon telenja obezbediti novih pet miliona litara mleka.

Rebalansom budžeta do junica

Za sličnom merom, posegla je i Vlada Crne Gore. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Budimir Mugoša najavio je nabavku do 750 junica, prenosi RTCG.

Crnogorske  farmere čeka pojačanje u grlima stoke

"To je otprilike onoliko koliko nam fali. To je jedna mera. Ona nije sprovedena prošle godine, nismo nabavili nijednu junicu. Ove godine ćemo nabaviti nekih 700-750 junica. Ali u budžetu nemamo sredstava. Nama ove godine nedostaje 500.000 evra samo za stavku nabavke junica. To smo rebalansom tražili, i odobreno nam je", rekao je Mugoša, koji podseća kako se u Crnoj Gori beleži pad proizvodnje mleka od 2019. godine do danas - skoro svake godine po dva miliona litara.

"Nemešanje" u privatan biznis

Panika zbog nestašice mleka uzdrmala je i potrošače i stočare u Srbiji. Međutim, isti nisu srećno dočekali navode da će naše rešenje biti u uvozu paketa iz Poljske i Češke, za šta smatraju da će "biti završni udarac domaćoj proizvodnji i stočarstvu", pisala je nedavno Beta.

"Uvoz mleka je jedini način da se zataška nestašica tog proizvoda na domaćem tržištu, ali i problem koji postoji u otkupnoj ceni mleka", izjavio je za ovu agenciju vlasnik farme iz sela Skorenovac kod Pančeva Dejan Trajković i dodao da su zbog toga od države mesecima tražili da odredi minimalnu, zaštitnu cenu mleka, ali nismo dobili podršku sa obrazloženjem da ne može da se meša u privatni biznis.


Tagovi

Junice Nabavka grla BiH Crna Gora Nestašica mleka Uvoz mleka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta