Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje živine
  • 10.03.2022. 18:00

Kako uzgajati jednodnevne piliće?

Obezbedite im uslove, posebno toplotu i svetlost, ali i sprečite pojavu oboljenja.

Foto: Depositphoto/YAYImages
  • 805
  • 51
  • 0

Uzgajanje pilića i kokošaka za proizvodnju jaja je postalo veoma interesantno u vreme trenutne krize, bilo da želite time da se bavite amaterski ili profesionalno. To nije lako i potrebno se pripremiti kako bi bili uspešni u tom poslu.

Najbolje je mlade, jednodnevne piliće kupovati u periodu od kraja marta do kraja maja. Termin kupovine je potrebno prilagoditi vremenskim prilikama i uslovima uzgajanja. Jedan deo uzgajivača uzgaja piliće u turnusima. Tako obezbeđuju duži period snabdevenosti svežim pilećim meso, a sebi olakšavaju posao oko klanja i zamrzavanja mesa za zalihe. Jedinke različitog uzrasta treba držati odvojeno.

Uslovi uzgajanja

Prilikom obavljanja kupovine jednodnevnih pilića potrebno je da obratite pažnju na njihov izgled i stolicu. Pilići moraju biti ujednačene veličine, a paperje čisto i suvo. Zdrave životinje su aktivne, živahne, radoznale i reaguju na zvuk.

Pre nego što ih kupite, obezbedite adekvatan prostor koji treba da je čist, suv i osvetljen. Mlade jedinke su veoma osetljive na hladnoću i potrebno ih je držati u toplom. Za piliće do pet dana starosti potrebno je obezbediti temperaturu prostora od 32ºC, a od šestog do devetog dana ona se postepeno smanjuje na 28ºC. Ona se i dalje smanjuje tako da do 20 dana starosti treba da bude 25ºC, a posle se održava na vrednosti od 20 do 24ºC.

Moraju biti na toplom (Foto: Depositphotos/Voren1)

Dogrevanje se može obavljati montiranjem namenskih lampi koje se nazivaju "veštačke kvočke".

Sprečite pojavu oboljenja

Veoma je važno održavanje higijene, a pod ili prostirka se moraju čistiti svaki dan. Tako se sprečava pojava oboljenja. Prostor ne treba pretrpavati, jer je važno da mlade jedinke mogu neometano hodati, trčati kako bi razvili pun obim motoričkih fukcija. Ovo će omogućiti pravilno formiranje kostiju.

Od drugog meseca starosti treba ih puštati napolje. Boravak na svežem vazduhu i dodatak zelene hrane doprineće njihovom zdravlju. Pilićima je za dobar rast i razvoj neophodna svetlost. Od 18h dnevnog osvetljenja postepeno smanjujemo na 10h kada dostignu četiri meseca starosti.

Elvis Dado Horvatinović zdravlje živine jača belim lukom, sirćetom i pepelom

Voda i hrana im moraju uvek biti dostupni. Pojilice moraju biti takve da ne dozvoljavaju prolivanje vode i kvašenje pilića. Ukoliko ostanu mokri, veoma brzo će se razboljeti. Ishranu započinjemo čim se osuše i počnu da hodaju. Kada ih donesete kući, na raspolaganju moraju da imaju hranu i vodu.

Danas postoje brojni koncentrati starteri za ishranu jednodnevnih pilića. Osim toga mogu se hraniti mlevenim kukuruzom, ječmom, pšenicom ili zobi kao i prosom. Hrana se daje u malim količinama i često, najbolje svaka dva sata. Žitarice ne treba mešati, jer su pilići probirljivi i poješće samo ono što im se sviđa. U vodu je potrebno dodavati vitaminsko mineralne dodatke.


Tagovi

Uzgajanje pilića Pilići Jednodnevni pilići Pile Držanje pilića


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.