Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tönnies u Kikindi
  • 27.07.2017. 14:00

Kikinda: Paori očajni zbog dolaska Tenisa

Poljoprivrednik Stojan Padejčev, iz Kikinde, tvrdi da će posledice osećati ne samo njegova, već i generacije njegovog sina i unuka, jer će kompanija "Tenis" zaposliti minimalan broj ljudi, koji će primati malu platu, pa će uz jeftinu zemlju dobiti i jeftinu radnu snagu.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay
  • 3.066
  • 359
  • 0

Komentarišući najavu ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića da bi u Kikindi, 1. novembra trebalo da počne realizacija investicija nemačke mesne industrije "Tenis" (Tönnies), tamošnji ratari i stočari ističu da su sve informacije dobili od medija umesto od predstavnika lokalne vlasti.

Kako prenosi RTV naime, nemačka kompanija će u tridesetogodišnji zakup dobiti državno poljoprivredno zemljište na kojem planira da izgradi farme svinja i klanicu.

Ipak, prema važećoj Uredbi, bez obzira na to što je kikindski parlament doneo odluku da se nemačkom gigantu da u zakup 2.544 ha zemljišta, konačnu odluku o tome će doneti ministar poljoprivrede.

Padejčev: Tenis dobija najkvalitetniju zemlju

Stojan Padejčev, poljoprivrednik iz Kikinde, ističe da nikome od paora ne smeta sam dolazak "Tenisa". Međutim, veliki problem je činjenica da će poljoprivrednici sa severa Banata ostati bez 2.500 ha najkvalitetnije zemlje I, II i III klase. Kako on tvrdi, domaći proizvođači će u narednih 30 godina biti zakinuti za toliko obradivog zemljišta.

Padejčev, napominje da će posledice osećati ne samo njegova, već i generacije njegovog sina i unuka, jer će nemačka kompanija zaposliti minimalan broj ljudi, koji će primati malu platu, pa će uz jeftinu zemlju dobiti i jeftinu radnu snagu.

Detalji Ugovora i dalje nepoznati

Padejčev dodaje da još nije poznato šta će Ugovor države i "Tenisa" obuhvatati, rekavši da naši poljoprivrednici umeju sami da proizvode stočnu hranu, te zbog toga Srbija nije morala strancima da daje plodnu zemlju. Prema njegovim rečima, paorima se poručuje da uzmu kredite i kupe novu mehanizaciju, ali niko ne govori o tome kako će oni moće te kredite da vraćaju.

Vodi li vlast računa o interesima svojih građana?

Dragan Kockar, poljoprivredni proizvođač iz Kikinde, napominje da je odluka odbornika u kikindskoj skupštini, pokazala koliko oni zapravo vode računa o svojim građanima i njihovim zajedničkim interesima. On naglašava da je odluka vlasti da se strancima u zakup na 30 godina da više od 2.500 ha najbolje zemlje skrnavljenje i upropaštavanje tri generacije poljoprivrednika u tom banatskom gradu. Kockar smatra da je cena zakupa od 207 evra po hektaru sramota za Srbiju.

Kako zadržati mlade u agraru?

Dodaje da bi većina kikindskih paora platila i 300 evra po hektaru da zaposle svoju decu, koja sve više hrle u inostranstvo. On dodaje da, ako ovakva situacija u agraru potraje, njegovi unuci neće znati šta je poljoprivreda. Prema njegovim rečima, naši poljoprivrednici su, na primer, mogli da proizvode stočnu hranu, a "Tenis" da tovi svinje.

Dragan Kockar upozorava da u strane ruke odlazi naše najkvalitetnija zemlja, a ako se to nastavi, srpski paori će morati samo da obrađuju livade, pašnjake i ritove.

Foto: Alexas_Fotos / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Kikinda Poljoprivreda Tenis Tönnies Dragan Kockar Stojan Padejčev Ratari Stočari Državno poljoprivredno zemljište Zakup zemljišta


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.