Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kloniranje životinja
  • 08.12.2015. 12:00

Kina će klonirati čitave farme krava i konja

Kina planira gradnju kapaciteta za kloniranje krava, pasa i trkačkih konja koje će sufinansirati država.

Foto: pixabay.com
  • 146
  • 10
  • 0

O kloniranju životinja govori se već 20 godina, ali sve u svrhu istraživanja. Sada se pojavila i komercijalna namera u Tjencinu u Kini, gde se planira kloniranje 100.000 grla stoke radi proizvodnje mesa već u prvoj polovini 2016. godine, javlja portal ModernFarmer.

Kompanija koja namerava da klonira čitave farme sastoji se od nekoliko akademskih i komercijalnih organizacija, a nju će finansirati i kineska vlada čiji je cilj povećanje proizvodnje na milion kravljih embriona godišnje.

Tehnologija kloniranja već u opticaju

Ku Ksijaočun, predsednik Boyalife Grupe, jedne od kompanija u sastavu te organizacije, rekao je novinarima da tehnologija kloniranja već postoji, ali ne zna svako za nju. Međutim, mnogo je voća, naročito banana i jagoda koje se prodaju u kineskim supermarketima, a prilikom čije proizvodnje se koristi ova tehnologija, tvrdi Ksijaočun. Takođe, on ističe da je klonirana govedina najboljeg ukusa.

Osim Boyalife Grupe, u projektu učestvuju i Sooam Biotech, južnokoreanska kompanija koja se bavi istraživanjem, Pekinški Institut molekularne medicine, Međunarodna akademija biomedicine u Tjencinu.

Kapacitet za kloniranje vredi 31 milion dolara, a gradnja je već u toku, i taj kapacitet biće najveći na svetu. U njemu će biti klonirani i trkački konji, ali i psi koji se koriste u policijskim istragama, kao i kućni ljubimci.

Razlog za sve ovo leži u tome što kineski farmeri ne mogu da proizvedu dovoljno govedine da bi zadovoljili potrebe tržišta. Vreme će pokazati da li će potrošači biti zainteresovani za kupovinu takvog mesa, a sudeći prema mišljenju javnosti, to neće biti tako lako.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Stoka Kina Psi Kloniranje životinja Kloniranje krava Farma stoke Ku Ksijaočun Trkački konji Proizvodnja govedine


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."