Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjsko meso
  • 05.01.2022. 18:00

Kina izaziva globalnu krizu u prometu svinja?

Zbog rasta populacije cene padaju, zbog čega su najviše pogođeni izvoznici svinjskog mesa u Kinu.

Foto: Depositphoto/digoarpi
  • 768
  • 119
  • 0

Cene svinja u Kini padaju što ima ogromne posledice na globalno tržište, a najviše su pogođeni izvoznici svinjskog mesa u ovu zemlju. U decembru su one pale za više od 20 odsto, odnosno za oko 1,82 evra po kilogramu žive težine.

Kako navodi Agrarheute, razlog su podaci o rastu populacije ovih životinja posle velikih gubitaka uzrokovanih pojavom afričke svinjske kuge.

Ogromna ulaganja

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je krajem novembra broj populacije krmača, kojih je tada bilo 42,96 miliona grla, što je za 4,7 odsto više nego prethodne godine.

Ta je zemlja iznenađujuće brzo obnovila proizvodnju sa ogromnim ulaganjima nakon što je ovo oboljenje drastično smanjilo broj svinja 2018.

Posle kratkotrajnog rasta cena u septembru, mnoge posmatrače i analitičare je iznenadio njihov pad. Verovali su da će se trend rasta nastaviti zbog smanjenja zaliha uzrokovanih pojavom ASK-a, poskupljenjem stočne hrane i katastrofalnom ekonomskom situacijom velikih i malih uzgajivača.

Šta se očekuje u 2022. godini?

U Sjedinjenim Američkim Državama očekuju da će doći do pada kineske proizvodnje svinjskog mesa u 2022., jer se ovaj sektor brzo prilagođava promenjivim tržišnim uslovima. Takođe, očekuje da će kineski uvoz dostići skoro 4,8 miliona tona, što je povećanje od skoro šest odsto u odnosu na 2021. 

Velika ponuda tovljenika i svinjetine - kada očekivati rast cena?

Za velike proizvođače nastupa period neizvesnosti, jer cene inputa ostaju visoke. To bi u 2022. moglo uzrokovati pad proizvodnje i ponovni rast uvoza, posebno u drugoj polovini godine.

Ipak će uvoz ostati ispod rekordnog nivoa iz 2020. godine. Tada je nestašica svinjskog mesa uzrokovana bolestima bila najakutnija.


Tagovi

Kina Cena svinja Svinje Tržište


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.