Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kneževski medved
  • 14.06.2019. 17:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Bregovi, Kneževo

Kneževski medved i ove godine dolazi po još - odneo dve svinje teške 180 kg

U jednoj noći u dva domaćinstva nestale su dve velike svinje, a poslednja, ona od 50 kg nestala je sinoć.

Foto: Pixabay/Pixel-mixer
  • 776
  • 106
  • 0

Jedan medved već nedeljama pravi probleme u selu Bregovi, na području Kneževa, tvrde seljani. Navode da je u poslednje dve nedelje odneo dve svinje od po 180 kilograma i jednu od 50 kg. 

U jednoj noći, u dva domaćinstva nestale su dve velike svinje, a poslednja ona od 50 kg nestala je sinoć, navodi ATV. Meštani pričaju kako je medved upao u svinjac i odneo jednu svinju od 180 kilograma, a druga je ostala sa vidljivim povredama.

Ne samo da su nastradale svinje nego i svinjci. Nakon medvedovog pohoda ostali su razrušeni, daske pootkidane, a šteta se vidi i po dvorištima. 

Naravno, medved je uterao strah u kosti meštanima Bregova. Noćima ne spavaju, nego dežuraju i čekaju čiji su dvorište i svinjac sledeći. Zvali su u pomoć policiju i Lovačko udruženje, ali jedino što je učinjeno je popisivanje štete i obećanje da će ona biti nadoknađena. 

Čini se kako se radi o medvedu koji već godinama hara ovim prostorima. Podsetimo, u maju 2017. godine, medved je ubio kravu tešku 400 kilograma! Dogodilo se to u mestu Kobilje, a materijalna šteta je procenjena na 1.000 evra. 

Tri meseca kasnije, u Bregovima, medved je zgrabio svinju tešku 170 kg, nosio je desetak metara, a porodica Tomašević iz dvorišta ga je oterala galamom i kamenjem. Tada su lovci izjavili kako zbog suše u šumama nema voća pa su medvedi primorani na drugom mestu tražiti hranu. 

Ipak, prošle godine bilo je voća, ali medvedu se, izgleda, sviđa svinjsko meso. Prošle godine, baš u ovo doba, kneževski medved vratio se i ubio dve svinje ukupne težine više od 400 kg, a treću povredio. 

Medvedi šetaju Tarom

Budući da je medved zaštićena životinja, lovci ga ne smeju odstreliti, iako se o tome razmišljalo prošle godine. Šta će se dogoditi sada kada je medved ponovo napao, ostaje da vidimo. 


Tagovi

Kneževsi medved Šteta Odneo svinju Zaštićena životinja Odstrel


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao