Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada kozijeg mleka
  • 09.02.2020. 16:30
  • Sremski okrug, Vojvodina, Klenak

Ko je Šapčanin koji se kao Sremac uspešno bavi kozarstvom?

Dešavalo se da ne veruju da prodajemo čisto mleko. Sada imaju priliku to da vide na licu mesta, pa se često desi da kupci dolaze kod nas i da većinu prozvoda prodamo još sa praga, navodi Ivan Knežević, nekada Šapčanin, a sada mladi poljoprivrednik iz Srema.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 441
  • 62
  • 0

Uzgoj koza sve je zastupljeniji i u Sremskom okrugu. Posebno je zanimljivo da koze sada gaje mnogi koji se nikada nisu bavili uopšte poljoprivredom, a kamoli stočarstvom. Jedan od njih je i Ivan Knežević, koji se sa porodicom iz Šapca pre dve godine preselio u Klenak - sremsko selo, koje od mačvanskog grada deli samo reka Sava. Odmah je registrovao gazdinstvo i sada sa uspehom gaji alpske koze.

Vojo Pepić, povratnik iz inostranstva veliku šansu vidi u kozjim proizvodima

“Imao sam želju da se sa porodicom preselim iz grada, a Klenak je bio odličan izbor, jer je blizu grada. Imao sam sreće da nađem dobar plac, a kako se bavim sportom na vodi, blizina reke, na 50 metara od kuće, takođe je uticala na izbor. Sada sam ovde sa suprugom i dve ćerke, koje pohađaju osnovnu školu u Klenku, a i moja majka je posle 35 godina rada napustila „Železnicu Srbije“ u Šapcu i došla da zajedno gajimo koze u Klenku”, kaže Ivan Knežević.

Najpre nepoverljive mušterije, a onda verni kupci

Na početku, naš sagovornik imao je šest koza i jednog jarca alpske rase, a sada je već 'stigao' do cifre od oko 30 muznih koza. Ovo još uvek nije pun kapacitet za dovoljan porodični prihod, pa Kneževići imaju u planu da proizvodnju prošire i tako obezbede punu egzistenciju. To će, kako kaže, postići kvalitetom po kom je već postao prepoznatljiv. Mušterije iz Šapca dolaze kod Kneževića u Klenak, gde se praktično sve rasproda na kućnom pragu.

Ivan je počeo sa šest, a sada ima oko 30 muznih koza

“Bavimo se proizvodnjom mleka, jogurta, mladog i tvrdog sira, kačkavalja, sira sa raznim ukusima i začinima, čak smo eksperimentisali i sa voćnim dodacima. Proizvode od kozijeg mleka prodajemo i na šabačkoj pijaci. Međutim, mušterije u želji da se uvere da zaista prodajemo prirodni proizvod, dolazile su u naše gazdinstvo. Dešavalo se da ne veruju da prodajemo čisto mleko. Sada imaju priliku to da vide na licu mesta, pa se često desi da kupci dolaze kod nas i da većinu prozvoda prodamo još sa praga”, navodi nekada Šapčanin, a sada mladi poljoprivrednik iz Srema.

U planu proširenje proizvodnje priplodnim materijalom i mlekarom

Osim mlečnih proizvoda, prodaje i mlade jarčeve kao priplodni materijal, jer osim reprodukcije u matičnom stadu, nemaju drugu ulogu. Sada je vreme kada se koze pripremaju za jarenje - u februaru i početkom marta, što znači da je posla nešto manje. Koze su, što se tiče muže, najproduktivnije sa tri do četiri ili pet godina starosti. Pare se uglavnom u septembru ili oktobru, kada dani postaju kraći, a koze odmaraju noseći mlade.

Inače, ovaj mladi poljoprivrednik u svom gazdinstvu gaji umatičene koze, sarađuje sa Poljoprivrednom stručnom službom u Rumi, kojoj teritorijalno pripada i koristi subvencije države od po 7.000 dinara po novom grlu. Posao će, kako kaže, da širi da bi to postala njegova osnovna delatnost.

Kneževići imaju u planu da otvore i svoju mlekaru

“Za sada je posao još uvek u razvoju, ali planiramo da se širimo, da obezbedimo veću proizvodnju, da otvorimo i neku mlekaru, pa da ovo bude pravi porodični posao od kog ćemo moći svi da živimo i da radimo za sebe. Za sada moje tržište je u Šapcu, ali se nadam da će se i to uskoro promeniti”, kaže Ivan.


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj koza Koziji sir Šabac Srem Mladi poljoprivrednik Ivan Knežević


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".