Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krađa ovaca
  • 18.06.2019. 08:00

Kodiranim bojama i uređajima za praćenje bore se protiv krađe ovaca

Krađa ovaca u Velikoj Britaniji nekada je bila problem malih razmera, ali sada broj ukradenih ovaca broji se na hiljade, a organizuju ih kriminalne bande. 

Foto: Depositphotos/Aisyaqilumar
  • 173
  • 68
  • 0

Krađa ovaca u Velikoj Britaniji nekada je bila problem malih razmera, ali sada se broj ukradenih ovaca broji u hiljadama, a organizuju ih kriminalne bande. 

Procenjuje se da je u Škotskoj šteta od krađe ovaca viša od 200.000 funti u poslednje dve godine, a da je samo prošle godine šteta od krađe u Velikoj Britaniji iznosila 2,5 miliona funti, što je gotovo 14% više od 2016. godine, piše BBC.

Kako bi se krađe sprečile ili barem smanjile, osmišljena je posebno kodirana boja i oprema za praćenje koju ovce progutaju kako bi pomogle u identifikaciji ukradenih ovaca.

PC Vili Džonston iz Sektora za ruralni kriminal policije Police Scotland, rekao je da nova boja sadrži kodirane mikrotačke na runu i koži koje se mogu pratiti. Kada lopovi kradu ovce, oni mogu izrezati ušne markice i zameniti ih sopstvenim, ali novosmišljeni uređaj za elektronsku identifikaciju (EID) ovce progutaju i on leži u želucu.

Gubitak krvnih linija

Lopovi često ciljaju na izolovana područja padina, zbog čega je zločine teško detektovati.

Krađa poljoprivrednicima ne predstavlja samo finansijski gubitak, već i gubitak krvnih linija za koje su trebale godine da se uspostave.

Stočaru Stjuartu iz Škotske lopovi su poslednjih godina ukrali oko 1.300 ovaca. Rekao je kako na tom području stoku uzgajaju 40 ili 50 godina pa se pita da li je sve to uzaludno. Farmeri se nadaju da će uz pomoć novih tehnologija za praćenje mirnije spavati.


Tagovi

Ovce Oprema za praćenje Kodirana boja Krađa ovaca Velika Britanija


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!