Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacija
  • 15.01.2023. 15:00

Koja nova dostignuća štite stoku od napada vukova?

Inovativna ogrlica radi kao GPS i uređaj za praćenje, ali i upozorava farmera na promenu ponašanja životinja i aktivira LED diode i zvukove koji teraju vukove.

Foto: Depositphotos/ClaraBastian (ilustracija)
  • 130
  • 32
  • 0

Napadi vukova svake godine nanose milionske štete u španskom stočarstvu, posebno u udaljenim planinskim područjima. Stočari u ekstenzivnom uzgoju traže rešenja kako bi njihove životinje bile bezbedne. 

Jedno od njih bi mogla biti i ogrlica koja bi poljoprivrednicima omogućila nadzor nad stokom i njen dodatak koji je za sada prototip, a mogao bi pomoći u otkrivanju i sprečavanju napada vukova, piše na svojim stranicama Evropsko partnerstvo za inovacije u poljoprivredi (EIP-AGRI).  

Sedam farmi u Madridu, Kastilji i Leonu i Galiciji, koje su često bile izložene napadima vukova, testiralo je inovativnu ogrlicu koja radi kao GPS uređaj za praćenje. Takođe su testirali i drugi sistem koji šalje upozorenje na mobilni telefon farmera kada se ponašanje životinje, njihova temperatura ili otkucaji srca promene, što može ukazivati na napad.

Tera predatore

Voditeljka projekta Paula Sančez upozorila je da, budući da njihove životinje pasu u planinama, može proći previše vremena dok ne reaguju.

"Zato smo isprobali opciju aktiviranja LED dioda ili zvukova koji mogu oterati vukove, a da ne uznemire stoku. Najbolje rezultate je pokazao zvuk laveža pasa mastifa, ali potrebna su nam dalja istraživanja kako bismo prototip pretvorili u tržišni proizvod", izjavila je Paula Sančez. 

Tehnologiju GPS praćenja dobro je prihvatilo više od 800 poljoprivrednika, uključujući mnoge mlade stočare. Oni su prisustvovali informativnim sastancima i testirali ogrlicu kako bi bolje upravljali stokom na ispaši. Jer, kako kažu inovatori, informacije o tome gde se životinje nalaze i gde radije pasu, štede vreme, omogućuju bolje korišćenje pašnjaka i poboljšavaju produktivnost.

Na ovom je projektu radila operativna grupa GELOB u saradnji sa Sindikatom malih farmera i uzgajivača stoke (UPA), Univerzitetom Rej Žuan Karlos u Madridu, tehnološkom firmom Digitanimal i drugim stručnjacima. 


Tagovi

Napad vuka Ekstenzivno stočarstvo Ogrlica za stoku Inovacija GPS Španija Teranje vukova


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.