Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Držanje teladi
  • 28.02.2024. 07:30

Koje su prednosti držanja teladi u paru?

Smeštaj barem dva teleta u zajedničkom prostoru može poboljšati dobrobit životinja, njihov rast, ali i percepciju potrošača.

Foto: Depositphotos/VeraVerano
  • 140
  • 30
  • 0

Individualno držanje teladi u mlečnom govedarstvu uobičajeno je u Evropi i SAD-u. Ovakav način uzgoja smatra se praktičnijim, a postao je popularan u '70. i '80. godinama prošlog veka.  

Glavni razlozi bili su smanjiti rizik prenosa bolesti između teladi, pojedinačno hranjenje, sprečiti međusobno sisanje te bolje praćenje svakog teleta. 

Svako voli društvo 

No, istraživanja pokazuju kako su goveda vrlo društvena bića pa su na ovaj način bili uskraćeni za društveni kontakt, nedostajale su im socijalne veštine, teže su se suočavali sa novim situacijama, nisu imali dobro pamćenje, pažnju, sporo su učili i prilagođavali se okolini. 

Stoga se poslednjih godina sve više govori o njihovom držanju u paru, malim ili velikim grupama. Smatra se da su takvi sistemi efikasniji, a preferiraju ih i krajnji potrošači. 

Smeštaj barem dva teleta u zajedničkm prostoru može poboljšati dobrobit životinja, njihov rast, ali i percepciju potrošača, zaključila je u svom istraživanju Dženifer Van Os sa Univerziteta Viskonsin-Medison, SAD. 

Osim navedenih pozitivnih strana, ovako uzgajane životinje pokazuju i veće prilagođavanje promenama. Spremniji su nakon odbića da jedu novu hranu kao što su žitarice, seno i druge smese, piše bovinevetonline.

"Uzgoj zdrave teladi u parovima ili grupama moguć je ako se njima dobro upravlja", kaže ona i poručuje da pre ovakve odluke svaki stočar mora proceniti zdravstveno stanje stoke. 

Kada ih sparivati? 

Nekoliko ranijih studija pokazalo je da telad koja su uzgajana u parovima imaju veći dnevni prirast. Prilikom odvikavanja od mleka, postigli su veću telesnu težinu u poređenju sa onom koja su bila uzgajana pojedinačno. Bolje su jeli i smese, više ležali te se prilagođavali prostoru.

Istraživanja pokazuju da telad treba sparivati ​​tokom prve tri nedelje života, a poželjna razlika u dobi između njih trebalo bi da bude jedne do dve nedelje, navodi PennState Extension.

Tri vrste smeštaja 

Kada je reč o opcijama smeštaja, njih je više. 

Prva je na jedan ograđeni prostor staviti dve kućice za telad. Ali, treba imati na umu da oni radije provode većinu vremena zajedno, a to znači da će i ležati u istoj kućici. Ubrzo će ponestati prostora i za njih i za stelju koja mora biti suva i čista. 

Druga mogućnost je velika kućica u koju stane više njih, no Van Os upozorava kako ona ima i veliki otvor sa jedne strane pa treba paziti gde je smestiti kako životinje ne bi bile izložene lošim vremenskim uslovima. Zato treba izbegavati postavljanje otvora prema smeru odakle duvaju jaki vetrovi. 

Govoreći o uzgoju u zatvorenom, dobar izbor su zajednički boksevi


Tagovi

Držanje teladi Telad u paru Društvenost goveda Individualno držanje Dobrobit životinja Mlečno govedarstvo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.