Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Plodnost krava
  • 14.06.2021. 14:00

Koji faktori utiču na plodnost krava?

Intenzivna proizvodnja mleka u velikoj meri opterećuje organizam, a u kombinaciji sa neizbalansiranom ishranom i nepravilnim držanjem, velika je verovatnoća da će doći do poremećaja polnog ciklusa.

Foto: Depositphotos/jazavac
  • 162
  • 12
  • 1

Isplativost proizvodnje mleka je rezultat, kako maksimalne proizvedene količine tako i njegove minimalne proizvodne cene. Da bi to poljoprivrednici mogli da postignu u praksi, neophodno je da grla budu plodna. 

Prema rečima Svjetlane Mičić iz PSSRS, plodnost predstavlja karakteristiku da se tokom estrusa grla blagovremeno osemene, ostanu steona i da daju potomstvo. Ukoliko u bilo kojem od ovih koraka dođe do nepravilnosti, trebalo bi zatražiti intervenciju veterinara. 

"Neplodnost može biti primarna i sekundarna. Primarna je prouzrokovana urođenim nedostacima ili naslednim osobinama dok je sekundarna stečena u toku života i uglavnom je posledica nedovoljne i neodgovarajuće ishrane, ali i neadekvatnih uslova držanja ili iskorišćavanja", objašnjava Mičić, dodajući da uzrok mogu biti i oboljenja drugih organa. 

Šta to određuje plodnost, a mi možemo obezbediti?

Pored navedenog, nega životinja i način držanja su važni parametri koji određuju plodnost. 

Prema rečima stručnjaka, u objektima mora da bude dovoljno čistog vazduha, osvetljenosti i odgovarajuće (umerene) temperature. Mesto gde stoka leži, obavezno je da bude udobno, suvo i prostrano i da može obezbediti odmor. Savet je da se krave redovno kreću u ispustu ili na paši, zato što ta aktivnost povoljno deluje na organizam. Tada su znaci gonjenja izraženiji, što automatski podstiče plodnost. 

Kod stalnog držanja u štali, mogu se javiti razne infekcije polnih organa, poput cista na jajnicima, a što će dugoročno gledano, dovesti do neplodnosti. Pri tom, značajan uticaj ima i higijena za vreme porođaja pa je u tom slučaju potrebno obratiti posebnu pažnju. 

Jedna od važnijih preventivnih mera jeste i orezivanje papaka jer ukoliko dođe do bolesti, smanjiće se i plodnost a samim tim i proizvodnja mleka, Na oboljenje u većini slučajeva utiče tvrd pod i kratko ležište. 

Ako krava hoda ukočeno - problem su papci. Adekvatno ih obradite

Mičić smatra da i klimatske prilike i godišnja doba imaju svoj (znatan) uticaj na plodnost krava. Visoke letnje temperature, naročito tokom jula i avgusta izazvaće toplotni stres i mogu potisnuti polne funkcije. Na njih deluje i prirodno dnevno ili  veštačko svetlo, uglavnom povoljno. 

Važan odnos kalcijuma i fosfora u ishrani

Intenzivna proizvodnja mleka u velikoj meri opterećuje organizam, a u kombinaciji sa neizbalansiranom ishranom i nepravilnim držanjem, velika je verovatnoća da će doći do poremećaja polnog ciklusa.

"Visoko mlečne krave teže ostaju steone nego one slabo mlečne. Sa starenjem postaju manje plodne jer slabi funkcija polnih žlezda i organa. Najplodnije su u dobi od četiri do osam godina i o tome se mora voditi računa", navodi ovaj stručnjak.

Poseban oblik neplodnosti predstavlja sterilitet bez vidljivih simptoma (takozvani bezsimptomski) čije uzroke nije moguće utvrditi. On čini oko 20 odsto ukupnog steriliteta kod krava. Uzroci su mu različiti i komleksni, a lečenje je neizvesno. Obično se sastoji od pravilne ishrane, nege, držanja i pravilnog odabira (selekcije) ženske teladi za reprodukciju.

Minerali i vitamini ključni za plodnost goveda

Kako smo ranije pisali, hrana koja ne sadrži dovoljne količine minerala, vitamina i belančevina, kao i gladovanje koje se događa u sušnim godinama ili posle poplava posledica je jalovosti kod većeg broja životinja.

Pažnju treba obratiti na optimalan unos minerala, pre svega kalcijuma, fosfora, kalijuma, natrijuma i hlora. Veoma je bitan odnos kalcijuma i fosfora u obrocima. Obično je više zastupljen fosfor nego kalcijum pa se onda taj manjak nadomesti kroz dodavanje mineralno vitaminskih smesa.

Neophodno je svakodnevno konzumiranje kuhinjske ili stočne soli u količini 30-40 grama najmanje. So se nikada ne sme davati sedmično ili mesečno u većim količinama jer može dovesti do trovanja. Njen nedostatak može uzrokovati čak i pobačaj, neplodnost, smanjenje lučenja mleka pa ta grla često ližu zidove štale, piju mokraću, slabog su apetita, kod nekih je zapaženo i zaostajanje posteljice.


Tagovi

Proizvodnja mleka Plodnost krava Jalovost krava Svetlana Mičić Orezivanje papaka Vitaminske smese Mlečne krave Kuhinjska so


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pravim orahovaču, prvi put... 😀