Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ishrana jaradi
  • 01.01.2021. 09:00

Koji su važni koraci u ishrani jaradi?

Veoma je bitno da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju popije kolostrum i dobije vitamin AD3E. Od treće nedelje u ishrani dodaje se koncetrat za jarad sa 18 odsto proteina, količine oko 50 gr koja se postepeno povećava, savetuje stručnjak za stočarstvo PSSS Vranje Srđan Zafirović.

Foto: Bigstockphoto/OlyaSolodenko
  • 2.165
  • 59
  • 1

Samo od zdrave i vitalne jaradi uz odgovarajuću negu i ishranu možemo iskoristiti nihov genetski potencijal razvoja i pravovremeno ih uvesti u reprodukciju. Da bi se dobio zdrav i vitalan podmlatak veoma je bitna ishrana koza naročito u drugoj fazi bremenitosti (poslednjih 45 dana pre jarenja), ističe stručnjak za stočarstvo Poljoprivredno stručne službe Vranje Srđan Zafirović.

U ovaj vremenski period dolazi do brzog razvoja ploda, a ujedno je to i period servis vimena - priprema mlečne žlezde za narednu laktaciju. U mnogome od načina ishrane koza u drugoj polovini bremenitosti zavisi kvalitet rođenih jaradi i kvalitet kolostruma. Zbog toga je ovaj period, jedan od kritičnijih u proizvodnom ciklusu.

Povećavati obrok za 30 i više odsto

Ishranu treba prilagoditi na osnovu broja i brzine razvoja ploda. Količina obroka se povećava za 30 odsto pa i više, orijentaciono obrok bi se mogao sastojati od 2.5-3 kg kvalitetnog sena i 200-300 gr koncentrata u zavisnosti od kvaliteta sena. U drugoj polovini bremenitosti poželjno je i vitaminizirati koze (AD3E). Pre partusa tri do četiri dana obrok se smanjuje za 1/3 pa i za ½ vodeći računa o kvalitetu sena.

Prvih pet dana nakon porođaja kozu hranimo napojem od žitarica i kvalitetnim senom, a nakon toga postepeno normalizujemo obrok.

Šta je važno znati o bremenitosti i jarenju koza?

Kako smo ranije pisali, pored ishrane, veoma je bitno da se plotkinjama omogući kretanje i fizička aktivnost, da im se obezbedi mir i tišina, i smanjiti sve one stresore koji mogu izazvati pobačaj kao što je hladna voda za napajanje, loša ili smrznuta hrana, grub postupak sa životinjama i drugo.

Kolostrum za pasivni imunitet

Brzo nakon jarenja, jare je pokretno i sposobno da traži vime. Pre sisanja, sise koza treba oprati i izmusti prve mlazeve kolostruma u posebnu posudu, jer je veća prisutnost bakterija u prvim mlazevima. Veoma je bitno da u što kraćem vremenskom intervalu po jarenju popije kolostrum i dobije vitamin AD3E. Sa prvim mlazevima popijenog kolostruma koji sadrži imunoglobuline formira se pasivni imunitet, povećava otpornost i štiti organizam od bolesti.

Pasivni imunitet predstavlja osnovu u formiranju aktivnog imuniteta. Hranjivim materijama iz kolostruma zagreva se organizam, a ujedno se i razvija. Kolostrum uspostavlja normalni protok hranjivih materija kroz creva. U slučaju da majka ugine ili nema mleko, jarad se podmeće koza koja ima kolostrum, a može im se dati i kravlji kolostrum i ako nije adekvatna zamena za kozji, napominje Zafirović.

Poželjno imati zamrznuti rezervni kolostrum

Poželjno je da na svakom gazdinstvu ima zamrznuti rezervni kolostrum. Prilikom korišćenja zamrznutog kolostruma obratiti pažnju na pripremu. Kolostrum zagrevamo postepeno, na indirektni izvor toplote ne veće od 50 stepeni da ne bi uništili imunoglobuline. Temeratura pripremljenog kolostruma treba biti 38-39 stepeni. U prvoj nedelji života jarad se hrani na sisu i majčino mleko je jedino hranjivo. Poželjno je da u ovaj period mladunče sisa po volji, i da bude zajedno sa majkom.

Zašto je prvo majčino mleko važno za jariće?

Ukoliko je odvojeno od majke potrebnu količinu mleka (0.5-0.8 l) dati u četiri do pet podoja. Od druge nedelje u ishrani se uključuju kvalitetna sena (lucerka - detelina), i povećava se količina mleka, a smanjuje broj podoja na četiri pa i tri.

Od treće nedelje uvodi se koncentrat

Od treće nedelje u ishrani dodaje se koncetrat za jarad sa 18 odsto proteina, količine oko 50 gr koja se postepeno povećava tako da sa starošću od 35 do 40 dana dobije 300-350 gr koncentrata. Ova količina koncetrata se zadržava, a veće potrebe jaradi u pogledu hranjive materije nadomešćuju se upotrebom veće količine sena.

Količina mleka od pete nedelje počinje da se smanjuje, tako da jarad za priplod odbijamo sa dva meseca starosti, a ostalu i ranije. Zbog sve veće potražnje kao i cene mleka i mlečnih proizvoda od koza, u ishrani jaradi nakon sedam dana starosti možemo postepeno uključiti zamenu za mleko. To je spoj mleka i surutke u prahu, sojinog brašna, kvasca, masti, vitamina i drugih dodatka. Prilikom upotrebe zamene za mleka koristiti zdravstveno ispravnu vodu i pridržavati se uputstava za upotrebu. Seno i vodu moraju imati uvek na raspolaganju, savetuje vranjski stručnjak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Ishrana jaradi Kolostrum Koncentrat Seno Koza Srđan Zafirović Partus koza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...