Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sporazum Kine i Srbije
  • 20.12.2015. 12:00

Koju govedinu u Kinu?

Već godinama ne koristimo mogućnost izvoza 10.000 tona govedine u EU (tj. koristimo tek desetinu), a sada ćemo da izvozimo u Kinu?! Pa ko može da poveruje u to?

  • 368
  • 109
  • 0

Jedna od vesti koju je premijer doneo nedavno iz Kine je da ćemo na to ogromno tržište izvoziti i našu govedinu. Medijski veoma atraktivna informacija, korištena je do raubovanja. A da li je i realna?

Za pohvalu su sve kolege novinari koji se hvataju u koštac sa stvarnim problemima u agraru, postavljajući prava pitanja. Tako je kolega iz Nove Naše reči, nedeljnika koji pokriva Jablanički okrug, što će reći grad Leskovac i opštine Vlasotince, Crna Trava, Medveđa, Lebane i Bojnik, nedavno upitao državnog sekretara u Ministarstvu poljoprivrede Željka Radoševića: "Kako ministarstvo misli da organizuje ostvarenje posla koji je premijer dogovorio u Kini o izvozu govedine, kada je činjenica da je u Srbiji godinama stočni fond uništavan, što je nastavila i ova Vlada?"

A evo i odgovora.

"Ne bih se složio sa vama, složio bih se sa konstatacijom da je decenijama unazad poljoprivreda u Srbiji bila marginalizovana, za šta mi ne možemo preuzeti ogovornost. Ova Vlada jasnu poruku šalje našim stočarima, i postoje statistički podaci i podaci stručnih organizacija koji konstatuju da je naše stočarsto u blagom porastu. Zaustavljeni su negativni trendovi, iako je opredeljenje Vlade da u narednom periodu jasno razvijamo tu granu proizvodnje, jer bez razvijenog stočarstva nema ni razvijene poljoprivrede. U ovom momentu udeo stočarske proizvodnje u vrednosti koja se stvori u poljoprivredi Srbije je oko 31 procenat. To su izrazito niske vrednosti, naša je želja da taj procenat bude između 50 i 60, što je karakteristika najrazvijenijih poljoprivreda u Evropi.

U 2015. godini, i pored nedovoljno sredstava u argarnom budžetu i mera štednje, izdvojeno je više sredstva jedino na pozicijama kada je u pitanju stočarstvo. Prošle godine bile su subvecnije od 25.000 za umatičeno grlo, kao i premija za mleko od 7 dinara, a sa takvom vrstom podsticaja biće nastavljeno i u 2016. godini. Postoje i investicione mere i podrška svim poljoprivrednicima koji žele da nabave kvalitetna priplodna grla, a iznos podsticaja je od 40, odnosno 55 procenata, u onim oblastima gde su ograničeni uslovi za obavljanje poljiprivredne proizvodnje. Vrlo je važno to da su stvoreni preduslovi da se Srbija nađe na tom tako velikom i prestižnom tržištu, kakvo je tržište Kine. U ovom momentu svakako nemamo dovoljno robe koja je potrebna. Ali, bitno je to da se vraćamo na neka tradicionalna tržišta gde smo ranije bili, pre svega tržište Italije", rekao je Željko Radošević.

Meso za izvoz biće strogo kontrolisano

Dakle, na konkretno pitanje, kako misi da ispunimo dogovoreno, državni sekretar odgovara: "na dobrom smo putu, stvoreni su preduslovi". To je kao sa onom statističkom - povećali smo izvoz metli za 100%. Prošle godine smo izvezli jednu metlu, ove godine dve.

Da se ne lažemo, u Kini je dogovoreno da ako izvoz govedine i počne, to meso bude strogo kontrolisano od strane inspekcijskih organa kineske veterinarskle službe, a protokol predviđa i saradnju sa našim inspekcijskim organima, u čemu nema ništa sporno. Valjda našim vlastrodršcima imponuje da budemo u društvu Australije, Kanade, Brazila koji pod istim uslovima mogu da izvoze u Kinu. A kada govorimo o potrebama, reč je o 20 miliona tona.

I za kraj, nadam se da će sa Kinom biti završeno bar nešto od najavljenog, revitalizacija pruge Beograd-Budimpešta i završetak radova na Koridoru 11, preuzimanje smederevske Železare od kineskog HBIS, drugog najvećeg proizvođača čelika na svetu. Pored toga, kineske kompanije zainteresovane su za pravljenje luke i industrijskih parkova. Ako počne izvoz govedine u Kinu, biće nam drago da to među prvima objavimo.


Tagovi

Kina Srbija Govedina Meso Izvoz Uvoz Željko Radošević Stočni fond Stočarska proizvodnja Subvencije Inspekcijski organi


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D