• Ovčarstvo
  • 21.02.2019. 10:00

Koliko ovcama treba davati vode?

Broj napajanja tokom jednog dana i potrebe ovaca prema vodi zavise od godišnjeg doba, tipa ishrane i količine konzumirane suve materije obroka. Potrebe za vodom su veće pri ishrani ovaca suvom hranom nego svežom, a smatra se da je za svaki kilogram konzumirane suve materije hrane potrebno da se ovcama obezbedi 2-5 litara sveže vode.

Foto: Flickr / Tim Evanson
  • 181
  • 27
  • 1

Mada postoji uvreženo mišljenje da ovce mogu da ekonomišu sa vodom više od drugih domaćih životinja, vrlo je važno da one ne oskudevaju kada je reč o vodi. To se naročito odnosi na grla u laktaciji, ali ne treba zanemariti i ostale kategorije ovaca. Glavni razlog je to što žedne ovce slabije konzumiraju hranu, a to negativno utiče na proizvodnju.

Broj napajanja tokom jednog dana i potrebe ovaca prema vodi zavise od godišnjeg doba (temperature i vlažnosti vazduha), tipa ishrane i količine konzumirane suve materije obroka. Savetodavac Dejan Stanković iz PSSS Užice naglašava da ovcama leti treba više vode nego zimi. Potrebe za vodom su veće pri ishrani ovaca suvom hranom nego svežom, a smatra se da je za svaki kilogram konzumirane suve materije hrane potrebno da se ovcama obezbedi 2-5 litara sveže vode.

Visokomlečna grla ovac mogu popiti i do 10 litara vode dnevno

Prosečne potrebe za vodom odraslih ovaca, posmatrano po godišnjim dobima iznose: 

  • u proleće 3,5-4 litra dnevno po grlu;
  • u leto 5-6 litara dnevno po grlu;
  • u jesen 3-3,5 litra dnevno po grlu;
  • u zimu 1,7-2,3 litra po grlu na dan.

Izuzetak su visokomlečna grla u laktaciji, čije potrebe mogu da iznose i do 10 litara na dan po jednom grlu.

Nije dobro da ovce jedu sneg i piju vodu iz bara

Podmlatku ovaca starijem od pet meseci odgajivači treba da obezbede količinu vode kao i za odrasla grla. Osim toga, jagnjad treba da dobija vodu za piće od momenta kada počne da uzima suvu hranu. Voda za napajanje mora da bude čista i sveža, a zimi nikako ne treba da bude zaleđena.

U nedostatku čiste vode može se dogoditi da ovce zimi uzimaju sneg, a leti piju vodu iz ustajalih bara. To je nepoželjno jer može da dovede do ozbiljnijih poremećaja zdravlja u vidu prehlada, infekcija i invazija. Da do toga ne bi dolazilo ovcama treba omogućiti da piju dovoljnu količinu zdravstveno bezbedne pijaće vode.

Ovce treba pojiti bar dva puta dnevno

U idealnom slučaju najbolje bi bilo da ovce budu snabdevene vodom tako da mogu da je piju po volji. To se može omogućiti upotrebom automatskih pojilica u objektima za ovce, dok se na paši životinjama može obezbediti adekvatan pristup do izvora ili vodotoka. Pri tom je važno da voda iz izvora ili potoka bude proverenog kvaliteta. Ukoliko nije moguće omogućiti napajanje ovaca po njihovoj volji, tada ove domaće životinje treba pojiti bar dva puta dnevno, iako je preporučljivo da to bude i češće. U tom slučaju se voda daje nakon hranjenja ili makar posle konzumiranja jednog dela obroka.

Ovcama pre i posle jagnjenja treba češće davati manje količine vode

Značajno je istaći da se ovcama pred jagnjenjem ili nakon njega ne sme dozvoliti da piju prevelike količine vode odjednom. Zbog toga stručnjaci preporučuju da se takva grla napajaju češće manjim količinama vode. Snabdevanje ovaca kvalitetnom vodom za piće u nekim našim krajevima može da bude ozbiljan problem, što je poseban problem u sušnim godinama. Ipak, ako se želi postići uspešna ovčarska proizvodnja taj problem se mora rešiti na odgovarajući način.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje.... Pročitaj više »

Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Ovce Ovčarstvo Voda Pojenje Godišnja doba Kvalitet vode Dejan Stanković


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi